Φτιάξτε μια εύκολη αλμυρή τάρτα με βάση από έτοιμο φύλλο κουρού και μια αφράτη, κρεμώδη γέμιση από γιαούρτι, blue cheese και παρμεζάνα.
Δείτε βήμα βήμα τη συνταγή που μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Υλικά
Για τη βάση
1 φύλλο ζύμης κουρού, 325 γρ.
Για τη γέμιση
350 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%
3 αυγά, μεσαία
1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
100 γρ. blue cheese
4 φέτες προσούτο
30 γρ. ρόκα
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη βάση
– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
– Τοποθετούμε το φύλλο κουρού σε μία φόρμα διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.
– Πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να απλώσει και να κολλήσει καλά στη βάση και τα τοιχώματα αφήνοντας αρκετό φύλλο να εξέχει έξω από τη φόρμα χωρίς να το κόψουμε. (Αν δημιουργηθούν κενά στο φύλλο, κόβουμε από εκεί που εξέχει και κλείνουμε τα κενά.)
– Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία τη βάση του φύλλου ώστε να μη φουσκώσει πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
– Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
– Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. (Αν η βάση έχει τρυπήσει σε κάποια σημεία, μπορούμε να βάλουμε λίγο γιαούρτι στα σημεία αυτά ώστε να μη χυθεί η γέμιση στη φόρμα.)
Για τη γέμιση
– Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, τον κρόκο, την κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, την παρμεζάνα και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τη σύνθεση
– Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C.
– Τοποθετούμε τη φόρμα με τη βάση σε ένα ταψί και κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τη ζύμη που περισσεύει από τα τοιχώματα. (Τη ζύμη που κόψαμε την κρατάμε στην άκρη για το σερβίρισμα.)
– Κόβουμε το blue cheese με τα χέρια μας σε κομμάτια και το μοιράζουμε στη βάση της τάρτας.
– Ρίχνουμε τη γέμιση από πάνω με μια κουτάλα, μεταφέρουμε προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά της.
– Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα.
– Προσθέτουμε από πάνω το προσούτο, τη ρόκα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
– Σπάμε τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη σε κομμάτια με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε πάνω από την τάρτα.
– Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com