«Αλλαγή φρουράς» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

 

mpardas_argiropoulou

 

 

 

Για «αλλαγή φρουράς» ετοιμάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα και με τις επιταγές του «Καλλικράτη», θα πρέπει να αλλάξουν τόσο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και οι τρείς θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.

Οπότε, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός καλείται να συνθέσει ένα πολύπλοκο «παζλ» μιας που οι αλλαγές που θα γίνουν είναι περιορισμένες, ενώ αντίθετα το ενδιαφέρον εκ μέρους περιφερειακών συμβούλων όλων των περιφερειακών ενοτήτων αυξημένο.

Επιπλέον δε, υπάρχει, όπως πάν- τα και το πρόβλημα της ισομερούς αντιμετώπισης και εκπροσώπησης των τεσσάρων νομών, προκειμένου να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις», ενώ υπάρχουν και κάποιοι που ήδη, από την αρχή της θητείας της πρώτης αιρετής Περιφερειακής Αρχής, περιμένουν να αξιοποιηθούν αλλά, η επιθυμία τους δεν ικανοποιήθηκε στον «πρώτο γύρο».

ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Από κει και πέρα, στα δυο χρόνια που πέρασαν έχουν αλλάξει και τα δεδομένα. Με την έννοια ότι, καθώς ήταν η πρώτη Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη φάση, όλοι κρίνονταν εκ του μηδενός, όσον αφορούσε τουλάχιστον στη συμμετοχή τους στον θεσμό. Στο μεταξύ όμως, ανακύπτουν και ζητήματα αξιολόγησης και κινητικότητας και πρωτοβουλιών και βεβαίως εμπειρίας στα δύο χρόνια που πέρασαν και συνεπώς οι περιφερειακοί σύμβουλοι γενικώς, έχουν «μετρηθεί» στο πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού.

Επιπλέον με την ομάδα που τώρα θα επιλέξει ο Κώστας Αγοραστός θα πάει στην ουσία και στις περιφερειακές εκλογές οι οποίες θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου του 2014 και άρα η επιλογή έχει να κάνει μακροσκοπικά και με την ικανοποίηση των αναγκών που εγείρονται στην πορεία προς τις εκλογές. Προσώρας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κώστας Αγοραστός δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις του, καθώς δεν έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, αλλά σε κάθε πε- ρίπτωση είναι κάτι που πρέπει να λυθεί στο άμεσο μέλλον.

ΤΟ ΠΑΖΛ

Πάντως ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, υπάρχουν κάποια «στάνταρ», τα οποία θα πρέπει να ικανοποιηθούν από τις αλλαγές. Επί παραδείγματι για πρακτικούς λόγους ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αντικαταστήσει τον Χρ. Λιάπη, θα πρέπει να είναι από τη Λάρισα όπου και η έδρα της Περιφέρειας και κατά συνέπεια του Συμβουλίου, προκειμένου να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί διαρκώς και από κοντά τα ζητήματα.

Από την άλλη, η Μαγνησία παρουσιάζει μία ιδιομορφία καθώς, από τη στιγμή που ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δημ. Αλεξόπουλος έχει μπει σε «βαθιά κατάψυξη» λόγω της ανεπανόρθωτης ρήξης των σχέσεών του με τον περιφερειάρχη, επί της ουσίας όλα τα καθήκοντα τα ασκεί ο θεματικός περιφερειάρχης, εκτός από κάποιες υπογραφές που βάζει όπως από τον νόμο υπαγορεύεται, ο χωρικός. Συνεπώς η αντικατάσταση του Αργύρη Κοπάνα, ο οποίος αν και νέος σε ηλικία κλήθηκε να κολυμπήσει στα βαθιά, λόγω της συγκυρίας και τα πήγε πολύ καλά, έχει μία ακόμη διάσταση, σε σχέση με τους υπόλοιπους δυο θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, τον Ζήση Γρηγορίου από τη Λάρισα και τον Ευθύμη Ρετζιά από τα Τρίκαλα. Επιπλέον, επειδή με τον ορισμό των πρώτων θεματικών αντιπεριφερειαρχών έμεινε «εκτός» η Καρδίτσα- αφού οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είναι τρείς, οπότε δεν μπορούν να καλυφτούν όλοι οι νομοί- αυτή τη φορά μάλλον είναι η σειρά της Καρδίτσας για θεματικό αντιπεριφερειάρχη.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Μπορεί ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός να μην έχει λάβει τις αποφάσεις του ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις «κενές» θέσεις και μάλλον ενδιαφέρον «διαρκείας» θα λέγαμε, καθώς πρόκειται για συμβούλους που έμειναν «εκτός» την προηγούμενη διετία. Από τη Λάρισα ενδιαφερόμενοι είναι η Μαρία Μαμάρα και ο Χρ. Καλομπάτσιος, το όνομα του οποίου πάντως έντονα ακούγεται και για την διοίκηση του νοσοκομείων της Λάρισας στη θέση του αντιπροέδρου, οπότε στην περίπτωση αυτή θα βγει εκτός εξίσωσης.

Ωστόσο ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο Θαν. Αγγέλης αλλά και ο Χρ. Σιδηρόπουλος. Από τον Βόλο πάλι οι Α. Μπότος, Γιώργος Καλτσογιάννης και Πέτρος Μπατζιάκας. Από την Καρδίτσα οι Αντώνης Αναστασόπουλος και Γωγώ Κόκκαλη και από τα Τρίκαλα οι Ντίνος Μπάρδας και Ελένη Αργυροπούλου. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καιάλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες που «φλερτάρουν» με τον ενδεχόμενο.

Θα έλεγε κανείς ότι η «προσφορά» ξε- περνά κατά πολύ τη «ζήτηση» και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έχει μπροστά του ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ώστε και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες με τον καλύτερο τρόπο και να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των τεσσάρων νομών και να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι δυσαρέσκειες, αφού όλοι δεν θα μπορούν να είναι ευχαριστημένοι.

Εφημερίδα:  Ελευθερία (Μαρίνα Αποστολοπούλου)