Αλκοόλ και θερμίδες: Μια πονεμένη ιστορία

Γνωρίζατε πως ένα ποτήρι κρασί περιέχει περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα κομμάτι σοκολάτας. Ή πως μια μπύρα lager και ένα πακέτο πατατάκια έχουν επίσης τις ίδιες θερμίδες;

Οι ετήσιες θερμίδες που παίρνει κατά μέσο όρο ένας συστηματικός πότης κρασιού, με βάση έρευνα που έχει γίνει στην Αγγλία, ισοδυναμούν με την κατανάλωση 221 ντόνατς! Αν μάλιστα στα ποτά που πίνουμε προστεθούν και οι θερμίδες από τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς που συνήθως συνοδεύουν το ποτό μας τότε οι θερμίδες εκτοξεύονται. Και σε όλα αυτά πρέπει να υπολογιστεί και το πρωινό της επόμενης μέρας, το οποίο μετά από βραδιές μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ είναι πάντα πιο πλούσιο και άρα πιο παχυντικό.

Τον Φλεβάρη του 2009 το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας έκανε μια έρευνα αναφορικά με το βάρος που παίρνουμε σε συνάρτηση με το αλκοόλ που πίνουμε. Για τα αποτελέσματα της έρευνας μελετήθηκαν περίπου 2.000 ενήλικες. Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή είναι πως οι συστηματικοί πότες, αυτοί δηλαδή που καταναλώνουν παραπάνω αλκοόλ από αυτό που θεωρείται κανονικό, σταδιακά αποκτούν αυξημένη περιφέρεια μέσης ενώ αντιμετωπίζουν και πιο συχνά προβλήματα υγείας.

Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς πως ο αριθμός των θερμίδων που πρέπει να παίρνει ένας άνθρωπος για να μην παχαίνει μεταβάλλεται ανάλογα με το φύλο και πως οι γυναίκες παχαίνουν πιο εύκολα από τους άντρες, τότε προκύπτει το συμπέρασμα πως μια γυναίκα που πίνει το ίδιο με έναν άντρα παίρνει περισσότερα κιλά από αυτόν. Για παράδειγμα, αν μια γυναίκα πιει δύο ποτήρια κρασί τότε αυτόματα θα έχει καταναλώσει το 20% των αριθμών των θερμίδων που ενδείκνυται να καταναλώνει ημερησίως για να μην έχει πρόβλημα με το βάρος της.

Ένας από τους λόγους πάντως που παχαίνουμε πίνοντας αλκοόλ είναι πως πολλές φορές υποτιμάμε το παχυντικό είναι. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί άνθρωποι θα σκεφτούν σοβαρά να φάνε ένα ολόκληρο κουτί παγωτό διότι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο θερμίδων. Ωστόσο δεν θα διστάσουν να καταναλώσουν αντίστοιχες θερμίδες μόλις σε μερικές ώρες μιας βραδινής εξόδου σε ένα μπαρ.

Το κρασί, η μπύρα καθώς και όλα τα οινοπνευματώδη ποτά παρασκευάζονται από φυσικό άμυλο και ζάχαρη. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί το αλκοόλ περιέχει πολλές θερμίδες και συγκεκριμένα επτά θερμίδες ανά γραμμάριο. Δηλαδή κατ’ αντιστοιχία σχεδόν όσο ένα γραμμάριο λίπους. Και, φυσικά, τα κοκτέιλ που είναι συνδυασμοί ποτών περιέχουν επιπλέον θερμίδες όπως μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην κόψουμε εντελώς το αλκοόλ αλλά και να μην παχαίνουμε από αυτό; Μερικές από τις πιο βασικές συμβουλές είναι οι εξής:

  • Έξι ποτήρια μπύρας ή δέκα ποτήρια κρασιού σε εβδομαδιαία βάση είναι μια καλή ποσότητα αλκοόλ και δεν μας δημιουργεί προβλήματα. Οτιδήποτε πάνω από αυτό αποτελεί υπέρμετρη ποσότητα.
  • Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πιείτε και ένα ποτήρι νερό. Έτσι μειώνεται το βάρος που σας προσδίδει το αλκοόλ.
  • Μην πίνετε ποτέ με άδειο στομάχι. Φροντίστε να έχετε φάει καλά πριν πιείτε και αποφύγετε τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς.
  • Μην παρασύρεστε από την παρέα και από το κλίμα και μην πίνετε παραπάνω απ’ ότι αντέχει ο οργανισμός σας. Άλλωστε, το σώμα σας στέλνει σήματα για το πόσο αντέχετε να πιείτε. Να ακούτε το σώμα σας και όχι την παρέα σας στο πόσο αλκοόλ θα καταναλώσετε.
  • Μην πίνετε σκέτα ποτά. Πιείτε τα με νερό ή έστω με αναψυκτικά.

itrofi