Αλέξης Χαρίτσης για τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλίας

Ξανά στη Θεσσαλία, ξανά μπροστά σε μια καταστροφή. Περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική.

Έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες του Daniel που έπνιξαν την Θεσσαλία και τις αδιανόητες εικόνες στον Βόλο και στο Πήλιο, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη έχουν μείνει στα χαρτιά.

Τίποτα δεν έχει γίνει πράξη. Η απουσία του κράτους είναι ηχηρή. Τα αποτελέσματα τα βίωσαν ξανά αυτές τις ημέρες οι κάτοικοι του Βόλου. Οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, οι εργαζόμενοι που έχασαν τις δουλειές τους και οι οποίοι πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να αποζημιωθούν και να αποκατασταθούν, οι πολίτες που δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους.

Έναν χρόνο μετά έχουμε δει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης. Μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση του νερού, απένταξη αντιπλημμυρικών έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ακριβοπληρωμένες μελέτες από εμπορικές εταιρείες ενώ είχε προηγηθεί και η κατάργηση του φορέα διαχείρισης της Κάρλας.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πιστεύει στην ανάγκη θωράκισης, αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης της Θεσσαλίας. Πιστεύει ότι η καταστροφή είναι ένα ακόμη πεδίο κερδοσκοπίας.

Οι πολίτες προεξοφλούν ότι η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία θα είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με κούφιες εξαγγελίες και πρόσκαιρα μέτρα.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα και καλούμε τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση: Απαιτείται άμεσα ριζική αλλαγή πολιτικής. Απαιτείται εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ξεκινώντας από τη διαχείριση των υδάτων.

Με ενίσχυση των δημόσιων υποδομών, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με στήριξη της Θεσσαλίας που γίνεται ξανά το hot spot της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας.

Επενδύσεις σε μικρής κλίμακας φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα και βέβαια μια ολιστική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση με τις απαιτούμενες αλλαγές στις καλλιέργειες και στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Με διάλογο, με συνεργασία και συνδιαμόρφωση με τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, με τους αγρότες, με τους πολίτες της Θεσσαλίας.