Αλέξη άρχισε επιτέλους να κυβερνάς! Η χώρα σε έχει ανάγκη

vouli  karekla

Οι κακές συνήθειες των υπουργών συνεχίζονται παρά τον ανασχηματισμό και προπαντός παρά την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα.

Οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, αναλώνονται σε πολιτικές δηλώσεις αντί να διαθέσουν το χρόνο τους για τη λύση των προβλημάτων του τομέα στον οποίο προΐστανται και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επιτέλους κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί πάρτε το απόφαση. Εχετε εκλεγεί για να κυβερνήσετε τη χώρα και όχι για να αναλώνεστε σε συζητήσεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ για εκλογές. Ναι είναι ένα ζήτημα, ναι το ασταθές πολιτικό σκηνικό απαιτεί λύσεις, ναι η διακυβέρνηση της χώρας έχει ανάγκη από συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ομως, από αυτό το σημείο μέχρι τα φαινόμενα ακυβερνησίας και σχεδόν πλήρους απουσίας κυβερνητικού έργου (οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα) το διάστημα από τις εκλογές ως τον ανασχηματισμό και μετά από αυτόν, υπάρχει τεράστια και αδικαιολόγητη απόσταση.

Και μην επικαλεστείτε τη συμφωνία και το μνημόνιο. Γιατί εκτός των άλλων ακόμα και σε αυτό το δύσκολο, το απαράδεκτο (όπως θέλετε χαρακτηρίστε το) μνημόνιο υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να τις υιοθετήσετε και να τις υλοποιήσετε γιατί τις έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Για το λόγο αυτό κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί σταματήστε όλες αυτές τις δηλώσεις και τη ρητορική με την οποία επιχειρείτε να πάρετε αποστάσεις από τη συμφωνία που μας επιβλήθηκε. Δεν είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος αντιμετώπισης. Ούτε ο πλέον πειστικός για την κοινωνία. Πείθετε όσους θέλουν να πεισθούν, δηλαδή το κομματικό σας ακροατήριο. Τους υπόλοιπους μπορείτε να τους πείσετε μόνο με έργο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα.

Γι΄ αυτό λοιπόν αναζητείστε τουλάχιστον τις πλευρές και τις αλλαγές που από το 2010, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν (για παράδειγμα το διεφθαρμένο Δημόσιο, οι κομπίνες στην υγεία, το λαθρεμπόριο, η διαπλοκή, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή) και προχωρήστε σε βαθιές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

Η θεατρική ρητορική να είστε σίγουροι κύριε πρωθυπουργέ και κύριοι υπουργοί δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες τις κυβερνητικές, ούτε η ενοχοποίηση και η δαιμονοποίηση των δανειστών μπορεί να αποτελέσει ανθεκτικό άλλοθι για την κυβερνητική απραξία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε λίγο θα διαπιστώσετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από την καταγγελτική ρητορική και ζητάει έργο. Εργο που μπορεί να υλοποιηθεί ακόμα και μέσα στο μνημόνιο, έργο που κανείς δεν σας εμποδίζει, παρά μόνο οι ατέρμονες πολιτικές συζητήσεις που παραπέμπουν σε στάση αντιπολίτευσης και όχι κυβέρνησης.

Κύριοι είστε κυβέρνηση και οφείλετε να κυβερνήσετε. Η ιστορία αυτή τη στιγμή σας έχει επιφορτίσει με το εθνικό καθήκον να σώσετε τη χώρα. Καλώς ή κακώς κύριε Τσίπρα σε αυτή την ιστορική συγκυρία μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τη χώρα. Την έχετε πάρει στους ώμους σας ή την έχετε χρεωθεί με 108 γόπως λέμε στο στρατό και έχετε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό σας, την αριστερά και τον τόπο να πετύχετε. Συνειδητοποιήστε το και προχωρήστε στη διακυβέρνηση και να είστε σίγουρος ότι οι πολίτες θα το εκτιμήσουν. Αντιθέτως αν συνεχίσετε να μην παράγετε κυβερνητικό έργο θα πληρώσετε τις συνέπειες του κυβερνητικού κενού και της απραξίας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης