Άκυρο το Eurogroup ελλείψει συμφωνίας και υπογραφών

euroflag

 

 

Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και τρόικας για PSI και νέα δανειακή σύμβαση παρατείνει το θρίλερ. Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Παρασκευής, το Eurogroup της Δευτέρας, που θα έδινε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των διαδικασιών αναφορικά με το νέο πακέτο, αναβάλλεται μέχρι να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στην Αθήνα.

Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει νέα συνάντηση αυτή την ώρα με τους εκπροσώπους της τρόικας. Το Μαξίμου, πάλι, διαμήνυε νωρίτερα πως ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να υποβάλλει την παραίτησή του αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στο πακέτο μέτρων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το Eurogroup δεν πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, αλλά ίσως συνεδριάσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως, η συνάντηση αναφέρεται στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία Αθήνας – τρόικας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup, θα πρέπει, σύμφωνα με τους εταίρους, να συνοδεύεται και από τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Λίγη ώρα πριν τη δήλωση Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα υπάρξει συνολική συμφωνία στην Αθήνα, προσθέτοντας πως όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενεργήσουν, άμεσα, έστω και χωρίς φυσική παρουσία. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, ο Αμαντέου Αλταφάζ δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Υπενθύμισε, ωστόσο, την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της την τελευταία δεκαετία».

Σημείωσε, ακόμη, ότι όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι η τρόικα και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλους τους τομείς που έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δούμε αν και κατά πόσο θα χρειαστεί η συμμετοχή του δημόσιου τομέα», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε τα κενά, τα οποία υπάρχουν στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος και κυρίως σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2011.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την κοινωνική επίδραση που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στη χώρα. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι«η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και πρόσθεσε πως η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επισήμανε δε ότι η Επιτροπή προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της Ομάδας Δράσης κλπ.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στην Αθήνα, πάλι, συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συναντάται εκ νέου το μεσημέρι της Παρασκευής με του εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να εξεταστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να εγκριθεί στη συνέχεια το νέο πακέτο βοήθειας προς την χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, του οποίου η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις αφορά στην επέκταση της συζήτησης και στα θέματα του δημόσιου τομέα.

Τα βασικότερα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι τα εργασιακά, στα οποία, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να γίνουν περαιτέρω περικοπές στον 13 και 14 μισθό, όπως επίσης και στον κατώτατο μισθό, καθώς και στα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το «έλλειμμα» που θα δημιουργηθεί από τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ύφεση της οικονομίας.

 

tvxs.gr