Ακόμη επτά κρούσματα – Κλείνουν όλα τα ΚΑΠΗ

Ακόμη επτά κρούσματα του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 73.

Σύμφωνα με την ημερήσια ενημέρωση από τον επιστημονικά υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για τον θανατηφόρο ιό, Σωτήρη Τσιόδρα, από τα επτά νέα κρούσματα τα έξι αποτελούν επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων.

Όσον αφορά τον 73ο ασθενή, ο ειδικός επιστήμονας απέφυγε να διευκρινίσει την προέλευσή του, αρκούμενος να δηλώσει ότι συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Νέα έκτακτα μέτρα

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία των ευπαθών ομάδων.

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για τέσσερις εβδομάδες
  • Αναστολή της διεξαγωγής όλων των συνεδριακών εκδηλώσεων της χώρας για τέσσερις εβδομάδες
  • Αναστολή των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό για τις επόμενες δύο εβδομάδες
  • Όλες οι αθλητικές διοργανώσεις της χώρας θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Όλα τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα.

Τι αποφασίστηκε για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, λήφθηκε η απόφαση για το κατά περίπτωση κλείσιμο των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις εκάστοτε συνθήκες.

Στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, όπου έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων, όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες 14 ημέρες.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον συνολικό αριθμό των ασθενών (σ.σ. 73), οι 57 συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ταξιδιωτική ομάδα, η οποία μετέβη στα τέλη Φεβρουαρίου στους Αγίους Τόπους και το Ισραήλ.

Η κατάσταση της υγείας των κρουσμάτων θεωρείται καλή, με εξαίρεση τρία άτομα που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Σε σοβαρότερη κατάσταση βρίσκεται ο 66χρονος από την Ηλεία – το ένατο κατά σειρά κρούσμα – ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος, λόγω σοβαρής πνευμονίας.

Τη Δευτέρα τα οικονομικά μέτρα

Τη Δευτέρα, παράλληλα, στις 12.30 το μεσημέρι, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει και τα οικονομικά μέτρα στήριξης όσων επιχειρήσεων πλήττονται από τον ιό.

Πρόκειται για επιχειρήσεις του τουριστικού και του ξενοδοχειακού κλάδου, επιχειρήσεις στην εστίαση, καθώς και θέατρα, κινηματογράφοι και άλλες επιχειρήσεις θεάματος, οι οποίες ενδεχομένως πληγούν από τον κορωνοϊό.

naftemporiki.gr