Αισθητήρας ανιχνεύει τη δυσοσμία της αναπνοής, ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες

Αισθητήρας ανιχνεύει τη δυσοσμία των αναπνοών, ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες.

Ερευνητές έχουν αναπτύξει έναν αισθητήρα που έχει την ικανότητα να ανιχνεύει ακόμα και απειροελάχιστες ποσότητες υδρόθειου, την ένωση που είναι υπεύθυνη για την κακή αναπνοή, στις ανθρώπινες εκπνεύσεις.

Σύμφωνα με την αμερικανική οδοντιατρική ένωση, οι μισοί από τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν υποφέρει από το σύνδρομο της κακής αναπνοής (αγγλικά: halitosis). Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η κακή αναπνοή είναι απλά μια περιστασιακή ενόχληση, όμως μπορεί μερικές φορές να είναι ένα σύμπτωμα πιο σοβαρών ιατρικών και οδοντικών προβλημάτων.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η αναπνοή τους είναι δύσοσμη, εκτός αν τους το πει κάποιος, και οι γιατροί δεν έχουν βρει κάποιο εύχρηστο και αποτελεσματικό τεστ για τη διάγνωση της halitosis. Οι υφιστάμενοι αισθητήρες υδρόθειου απαιτούν οπωσδήποτε κάποια πηγή ενέργειας για να λειτουργήσουν ή παρουσιάζουν χαμηλή ευαισθησία ή αργή απόκριση.

Ο Il-Doo Kim και οι συνάδελφοι του ήθελαν να αναπτύξουν έναν ευαίσθητο, φορητό ανιχνευτή για το σύμπτωμα της halitosis, ούτως ώστε γιατροί να έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα για την διάγνωση της κατάστασης.

Για να αναπτύξουν τον αισθητήρα τους, η επιστημονική ομάδα έκανε χρήση οξικού μολύβδου (lead(II) acetate)- μιας χημικής ουσίας που μετατρέπεται σε καφέ χρώμα όταν εκτίθεται στο αέριο του υδρόθειου.

Από μόνη της, η χημική ουσία δεν είναι αρκετά ευαίσθητη για να ανιχνεύσει ποσότητες ίχνους (2 ppm ή λιγότερο) υδρόθειου στην ανθρώπινη αναπνοή. Έτσι, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν το οξικό μολύβδου σε έναν 3D ιστό μεγέθους nanofiber, παρέχοντας πολλά στοιχεία ταυτόχρονα για την αντίδραση το οξικού μολύβδου και του αερίου υδρόθειου. Παρακολουθώντας μια αλλαγή του χρώματος από άσπρο σε καφέ στην επιφάνεια του αισθητήρα, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μόλις 400 ppb υδρόθειο με γυμνό μάτι σε μόλις 1 λεπτό. Επιπλέον, ο αισθητήρας αλλαγής χρώματος ανίχνευσε ίχνη υδρόθειου που προστέθηκαν σε δείγματα αναπνοής από 10 υγιείς εθελοντές.

texnologia.net.gr