Αγοράζουν ολόκληρες παλαιές πολυκατοικίες, τις ανακαινίζουν και τις βάζουν στο Airbnb

Το Airbnb έχει εξελιχθεί στη σύγχρονη «αντιπαροχή» που ανανεώνει παλιά διαμερίσματα και κατοικίες και δίνει λύση στο  οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

Την τελευταία διετία παλιά κτήρια ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε σύγχρονα διαμερίσματα για να εκμισθωθούν στη συνέχεια μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Οι παλιές πολυκατοικίες γίνονται «μπουτίκ» επιπλωμένων διαμερισμάτων με τους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες της αγοράς και να μετατρέπουν μια πολυκατοικία 30 ή 40 ετών, που στοιχίζει ελάχιστα σε σχέση με αντίστοιχα κτήρια σε πόλεις του εξωτερικού με ανάλογο τουριστικό ενδιαφέρον, σε ένα επενδυτικό προϊόν το οποίο να μπορεί σε λίγα χρόνια να πωληθεί σε κάποιον θεσμικό επενδυτή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στα Νέα ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, η Κυψέλη είναι μια από τις περιοχές που έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές των κατοικιών να έχουν διπλασιαστεί. Από 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που πωλούνταν τα διαμερίσματα πριν από τρία χρόνια, οι τιμές πλέον έχουν εκτοξευτεί στα 800 και 1.000 ευρώ το τετραγωνικό. Παραμένουν όμως σε χαμηλά επίπεδα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Κυψέλη και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από την Πλατεία Φωκίωνος Νέγρη εξελίσσεται σε νέα γειτονιά της Airbnb.

«Οι ξένοι στρέφονται πλέον στην αγορά αυτοτελών κτηρίων» σημειώνει ο Δημήτρης Μπινιάρης και προσθέτει ότι η επένδυση αυτή δεν είναι εύκολη καθώς θα πρέπει να πειστούν οι ιδιοκτήτες να πουλήσουν το διαμέρισμά τους.

Η ζήτηση για ολόκληρες παλαιές πολυκατοικίες, μικρές, των έξι και δέκα διαμερισμάτων, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Οι ξένοι θέλουν ολόκληρο το κτήριο για να αποφασίζουν μόνοι τους για την ανακαίνισή του, γιατί έστω και ένας ιδιοκτήτης να διαφωνεί καμία μετατροπή δεν μπορεί να γίνει στην πολυκατοικία».

Όσοι επενδύουν στην αγορά ολόκληρου του κτηρίου αποφεύγουν και τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες του κέντρου λόγω Airbnb.

Ενδεικτικά, σήμερα μια παλαιά πολυκατοικία 1.000 τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη κοστίζει περίπου 800.000!

news.gr