Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Σχετικά με τη συνεδρίαση των ΔΣ της ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Τρικάλων

Συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 10 Γενάρη 2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με θέμα την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων απέναντι στα σκληρά προαπαιτούμενα του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, ενάντια στην κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την Παιδεία.

Συγκεκριμένα η Αγωνιστική Συσπείρωση πρότεινε το Δ.Σ της ΣΕΠΕ Τρικάλων να αποφασίσει:

1ον. Τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12/1 από τις  11-2 , έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν από κοινού στην απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων του ιδιωτικού τομέα.

2ον. Έκτακτη Γενική Συνέλευση το απόγευμα της Παρασκευής 12/1.

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ τόνισε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων , το οποίο αποτελεί κλιμάκωση της πάλης του προηγούμενου διαστήματος που είχε κορύφωση την απεργία στις 14/12, συμβάλλει στην άμεση κινητοποίηση του κλάδου, στην αναγκαία απάντηση στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να τα ψηφίσει από κοινού με τη Ν.Δ.. Ταυτόχρονα η απεργιακή απάντηση την Παρασκευή 12/1 βοηθά να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων ανεξάρτητα από τους πιθανούς κυβερνητικούς ελιγμούς π.χ. να ψηφίσει τα μέτρα αυτά μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η πλειψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΚΕ-Παρεμβάσεις) καταψήφισε την πρόταση αυτή με το επιχείρημα ότι, επειδή η ΔΟΕ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 15/1, δε θα υπάρχει συμμετοχή από τους συναδέλφους.

Παρόμοια ήταν και η στάση της πλειοψηφίας του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕΤ, το οποίο συνεδρίασε με θέμα την εκλογή προεδρείου. Οι εκπρόσωποι της Α.Σ.Ε. κατέθεσαν πρόταση για καθημερινό πολύμορφο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης , προκειμένου να απαντήσουμε οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απέναντι στη λυσαλέα επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Συγκεκριμένα προτείναμε:

  • Τη Τετάρτη 10/1: Συγκεντρώσεις στις 13:30, στην περιφέρεια και τη δ/νση κόντρα στο συμπληρωματικό μνημόνιο για την Παιδεία και στις 15:30 στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ώστε να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.
  • Την Πέμπτη 11/1: Προετοιμάζουμε την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων.
  • Την Παρασκευή 12/1 τρίωρη στάση εργασίας, προκειμένου μαζί με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα να δώσουμε από κοινού μαχητική απεργιακή απάντηση, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας ψηφίζοντας επιλεκτικά υπονόμευσαν τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Καταψήφισαν την πρόταση για τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 12/1 και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργιακή κινητοποίηση μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνηση, ΕΕ, κεφαλαίου ότι όλες οι άλλες παρατάξεις λειτουργούν υπονομευτικά θέλοντας να αποκόψουν το κίνημα των εκπαιδευτικών από την κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Η εκπρόσωπος μάλιστα της Πρωτοβουλίας , προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής, κατέθεσε το απεργιακό πρόγραμμα της ΟΛΜΕ και χρησιμοποίησε το κλασσικό επιχείρημα  ότι η απεργία είναι του ΠΑΜΕ… Τι κι αν δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα έχουν προκηρύξει απεργία για την Παρασκευή 12/1. Αυτοί δεν βλέπουν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, βλέπουν μόνο τους ΠΑΜίτες…Αυτοί δεν αναγνωρίζουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των Σωματείων, όταν με αυτές θίγονται τα «ιερά και τα όσια» του συστήματος!!!

Από κοντά και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ που μίλησε για «άγνωστα» σωματεία κα πρότεινε κινητοποιήσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!!!

Η Αγωνιστική Κίνηση συμφώνησε με την απεργία για την Παρασκευή 12/1.

Η στάση της πλειοψηφίας τόσο της ΣΕΠΕ όσο και της ΕΛΜΕ Τρικάλων , η υπονόμευση των εργατικών κινητοποιήσεων δε μας εκπλήσσει. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες υπηρετούν τη στρατηγική μιας καλύτερης διαχείρισης ενός σάπιου και βάρβαρου συστήματος.

Είναι καθαρό, κάποιοι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και κάποιοι δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους… Γιατί αγωνιστής της τάξης σου σημαίνει ότι μπαίνεις μπροστά για να σηκώσεις ψηλά τη σημαία του αγώνα, για να ανεβάσεις τις διαθέσεις των εργαζομένων κι όχι για να κρυφτείς πίσω από αυτές. Γιατί συνδικαλιστής σημαίνει ότι σέβεσαι τους αγώνες των προηγούμενων, αγωνίζεσαι να κατακτήσεις δικαιώματα για τους επόμενους, για τα παιδιά σου και τους συναθρώπους σου κι όχι για την πάρτη σου. Γιατί κριτήριό σου δεν είναι τα ψίχουλα που μπορεί να σου δώσουν, αλλά ο πλούτος που παράγεις και θα μπορούσες να ζεις με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα.

 

Τώρα είναι ώρα ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του!

Να εκφραστεί κοινό απεργιακό μέτωπο Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Να δοθεί μαζική, αποφασιστική απάντηση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.