Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Τρικάλων- οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας δεν είμαστε αριθμοί!

Κλείσιμο τμημάτων, υπεράριθμα τμήματα, «εξορθολογισμός προσωπικού»…Αρκετά πια  με την κανονικότητα τους!!
Οι εκπαιδευτικοί  και οι μαθητές μας δεν είμαστε αριθμοί!

Αγώνας τώρα για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών!

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται κανονικά! Στη «μεταμνημονιακή εποχή» και στην επιστροφή στην «κανονικότητα», που συνεχίζεται το διαρκές μνημόνιο για την Παιδεία, με όλους τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς νόμους σε ισχύ, επανέρχεται ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ το ζήτημα για το κλείσιμο των λεγόμενων εκατοντάδων «ολιγομελών» τμημάτων, το στοίβαγμα των μαθητών σε τμήματα 27-29 μαθητών, την εξοικονόμηση προσωπικού με την κινητικότητα των εκπαιδευτικών.

Η «ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη μόρφωση των παιδιών, για τη δήθεν αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της πολυδιαφημιζόμενης «νέας αρχής των ΕΠΑΛ», έφτασε στο σημείο να κλείνει για άλλη μια φορά τμήματα στα ΕΠΑΛ.

Χαρακτηριστικά στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έκλεισαν 65 «ολιγομελή» τμήματα, αναγκάζοντας πάνω από 300 παιδιά λαϊκών οικογενειών είτε να χρειαστεί να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν, προφανώς με μεγάλη ταλαιπωρία και κόστος, είτε στη χειρότερη περίπτωση να εγκαταλείψουν το σχολείο. Αντίστοιχες καταγγελίες για κλείσιμο τμημάτων ακόμα και σχολείων έγιναν από εκπαιδευτικούς και ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (ΕΛΜΕ Χίου, ΕΛΜΕ Β’ Αν. Αττικής, Αιτωλοακαρνανία, Ελευσίνα, Αρκαδία, Μαγνησία κ.α.).

Ειδικότερα στο νομό Τρικάλων έκλεισαν 4 «ολιγομελή» τμήματα : Το Γ Ηλεκτρολόγων στο 1ο ΕΠΑΛ, το Γ Ζωικής παραγωγής στο 2ο ΕΠΑΛ και δύο του Εσπερινού ΕΠΑΛ, το Γ Μηχανολογίας και το Γ Ψυκτικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές τους.

Ένα επιπλέον πρόβλημα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές του τομέα Τεχνολογίας, Τροφίμων και Ποτών του Εσπερινού ΕΠΑΛ, αφού αναγκάζονται να μετακινούνται, προφανώς με ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, από το σχολείο τους (περιοχή Μπάρας) στο 2ο ΕΠΑΛ (περιοχή Πύργου), προκειμένου να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα, λόγω έλλειψης εργαστηριακών υποδομών στο σχολείο τους.

Συνάδελφοι, κανένα συμβιβασμός με τη μιζέρια! Είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών!

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τα σωματεία να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. 

Δεν θα κάνουμε πίσω από το δικαίωμα των μαθητών των ΕΠΑΛ να ακολουθήσουν απρόσκοπτα την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, ενάντια στην εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια που οδηγεί αυτή η πολιτική τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα ΕΠΑΛ.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.
  • Kαλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ με άμεση μονιμοποίηση 25 χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια
  • Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.
  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
  •  Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους. 
  • Να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί η απόφαση αναμοριοδότησης των σχολείων.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ