Ένας νέος Δ/ντης, ένας νέος προϊστάμενος, ένας νέος Διοικητής, ένας νέος Υπουργός, ένας νέος Επίσκοπος, όταν αναλαμβάνει τη Διοίκηση, πάντα προβαίνει ως γνωστόν σε αλλαγές. Για να δώσει το δικό του στίγμα, να κινηθεί με το δικό του ρυθμό, με τη δική του ιδιοσυγκρασία να επιλέξει.
Είναι φυσικό ο νέος Επίσκοπος μας να προβεί σε αλλαγές προσώπων, αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση. Ε, και η αξιοκρατία σύμφωνα με τα ισχύοντα κριτήρια στο δημόσιο, όσον αφορά τα προσόντα και τη στελέχωση, κάποιες φορές είναι χρήσιμα και για την εκκλησία.
Σεβασμιώτατε γνωρίζετε πως αυτές τις μέρες, αλλά και στην πορεία πολλοί θα τρέξουν για εσάς. Άλλοι από αγάπη και άλλοι προβατόσχημα θα σας παινέσουν για ωφελιμιστικούς σκοπούς. Ορισμένοι βασίζονται στον «χαμογελαστό Χρυσόστομο», ο οποίος θα είναι διαλλακτικός κι «εύκολος». Μην βιάζεστε. Και δεν το λέω για εσάς αυτό με αρνητική εκδοχή κ.κ. Χρυσόστομε. Ένα χαμόγελο σίγουρα είναι η αντανάκλαση της ψυχικής και καρδιακής διάθεσης, αλλά μπορεί να γίνει και χαμόγελο νουθεσίας και αυστηρότητας όταν χρειάζεται.
Σεβασμιώτατε πολλές φορές τα πρόσωπα, τα πράγματα, οι καταστάσεις, δεν είναι όπως εμφανίζονται. Υπάρχουν πρόσωπα χαμογελαστά που μισούν τον άλλον, που υποκρίνονται, που κατηγορούν και που ζουν για να μεταφέρουν τι είπε ποιος και τι, ώστε να γίνουν αρεστοί. Υπάρχουν και σκιές ήσυχες, αληθινές όμως που ταπεινά κινούνται από αγάπη πρώτα στο πρόσωπο του Χριστού. Υπάρχουν πρόσωπα που σκάβουν και σκάβουν κι όμως αυτά τα πρόσωπα άγιε Ιεράρχα, αύριο μπορεί να είναι δίπλα σας. Ίσως και τώρα. Ίσως και να μην είναι. Γιατί αν δεν σεβάστηκαν τον προκάτοχο σας, δεν θα σεβαστούν κι εσάς.
Σεβασμιώτατε συγγνώμη για την προτροπή μου. Είναι προσωπική, αλλά και αγωνία ανθρώπων που γνωρίζουν. Να είστε καλά πάνω απ’ όλα και ο Θεός να σας φωτίζει. Κάνετε επανάσταση. Ανατρέψτε. Αναποδογυρίστε. Σπάστε το συντηρητικό. Γκρεμίστε το απόλυτο. Σβήστε το δεδομένο. Γυρίστε τα όλα. Σπάστε τα. Αναποδογυρίστε τα. Μιλήστε. Ο λόγος, η πένα, το ισχυρότερο όπλο. Αρνηθείτε τα δεδομένα και τις αντιλήψεις που έχουν σκόνη και ιστό αράχνης πάνω τους. Τολμήστε. Ανατρέψτε. Αλλάξετε. Ενισχύσετε. Μείζων δε τούτων η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
«Άρχισα την επανάσταση με 82 άτομα. Θα το ξανάκανα, ακόμη και με 10 ή 15 και με ακλόνητη πίστη. Δεν έχει σημασία πόσο μικρός είσαι, αν έχεις πίστη και σχέδιο δράσης». (Φιντέλ Κάστρο)
Κ.Χ.
.