Αγχωμένος πρωθυπουργός αλλάζει την πολιτική ατζέντα

Με στόχο να αλλάζει την ατζέντα της επικαιρότητας και τις βολές εναντίον του «συντρόφου» του Πάνου Καμμένου, αλλά και τη δυναμική που έχουν αποκτήσει οι εκλογές στην κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει το χαρτί του κοινωνικού μερίσματος.

Ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ (το πραγματικό μέρισμα είναι 720 εκατ. ευρώ) το οποίο ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν έχει συμφωνηθεί και με τους θεσμούς.

Αν και ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει τις επιτυχίες της διακυβέρνησής του, δεν είπε ότι την περίοδο 2015-2017 εφάρμοσε σκληρά μέτρα άνω των 7,5 δισ. ευρώ για να πετύχει το υπερπλεόνασμα που μοιράζει. Από τα μέτρα μάλιστα αυτά, τα 2,7 δισ. ευρώ αφορούν το 2017.

Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης μειώθηκε το αφορολόγητο όριο επιβαρύνοντας υπέρμετρα τη μεσαία τάξη, ενώ ευρεία ήταν αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το 2015 μόνο το 33,6% των αγαθών και των υπηρεσιών ανήκε στον υψηλό συντελεστή 23% ή 24%, με τις αλλαγές το ποσοστό ανέβηκε στο 62,4%. Αυτό σημαίνει ότι ακρίβυναν σχεδόν όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (πετρέλαιο, βενζίνη, καφές και τσιγάρα), ενώ περιορίσθηκε κατά 50% το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, έγιναν περικοπές στις συντάξεις και τέθηκε σε εφαρμογή η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μάλιστα απέδωσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο το 2017. Συγκεκριμένα, οι αυξημένες εισφορες εργαζόμενων – κυρίως μισθωτών – καθώς και η ανάσχεση του ρυθμού συνταξιοδοτήσεων αλλά και έκδοσης νέων συντάξεων κατά το 2017 διαμόρφωσαν πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ.

Η μείωση των δαπανών του ΕΦΚΑ αλλά και η αύξησης των εσόδων προέρχεται κυρίως από τη λάθος εκτίμηση των ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν στον Ενιαίο φορέα, τόσο ως προς το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όσο και ως προς την τελική εικόνα των εσόδων, μετά και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Το τελικό αποτέλεσμα στον φορέα ασφάλισης όλων των Ελλήνων θα είναι ταμειακό πλεόνασμα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικώς προϋπολογισθέντος ελλείμματος 1,04 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αστοχία αυτή προσέφερε στον προϋπολογισμό 1,2 δισ ευρώ, όσι περίπου και το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει ο πρωθυπουργός.

Πάντως από τα 1,4 δισ. ευρώ, τα 720 εκατ. ευρώ είναι το «καθαρό» μέρισμα. Τα υπόλοιπα εντάσσονται σαν ληξιπρόθεσμα χρέη καθώς αφορούν ποσά που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους δεδομένου ότι είχαν παρακρατηθεί παρανόμως (και έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις) και 360 εκατομμύρια ευρώ για τη ΔΕΗ και συγκεκριμένα για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας.

liberal.gr