Αφυδάτωση στα παιδιά: Πώς επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις

Τόσο τα βρέφη όσο και τα παιδιά σχολικής ηλικίας πρέπει να είναι επαρκώς ενυδατωμένα, προκειμένου να έχουν υγιή ανάπτυξη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και η μικρού βαθμού έλλειψη νερού από το σώμα προκαλεί αίσθημα κούρασης, ανησυχία, ακόμη και εκνευρισμό.

Ειδικά στα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, η έλλειψη νερού μειώνει την πνευματική διαύγεια και την ικανότητα συγκέντρωσης στο σχολείο.

Έρευνες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, έχουν δείξει ότι τα παιδιά που είναι αφυδατωμένα παρουσιάζουν δυσκολίες συμμετοχής στις σχολικές δραστηριότητες συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που πίνουν ημερησίως οκτώ ποτήρια νερό.

Τα παιδιά που δεν πίνουν αρκετό νερό έχουν μαθησιακά προβλήματα, διότι όλες οι λειτουργίες του εγκεφάλου σχετίζονται με χημικές αντιδράσεις για την ολοκλήρωση των οποίων είναι απαραίτητη η παρουσία νερού.

Εκτός από μαθησιακά προβλήματα, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρότερα τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του παιδιού κατά την ενηλικίωσή του.

Η έλλειψη νερού αποδυναμώνει το ευαίσθητο σύστημα των ενζύμων στο οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η λειτουργία του οργανισμού.

Ως επακόλουθο, πολλοί ενήλικοι εμφανίζουν αυξημένη τάση για συχνές λοιμώξεις, υπέρταση και προβλήματα των νεφρών.

onmed