Αυτή είναι η χώρα με τους πιό ευτυχισμένους κατοίκους το 2021-Η θέση της Ελλάδας στη λίστα

Η Φινλανδία βρέθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στην κορυφή της ετήσιας λίστας του Gallup World Poll με τις πιο χώρες που έχουν τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους παγκοσμίως.

Παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας σε όλους τους τομείς της ζωής, πολλές από τις χώρες με την υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά τη ευτυχία έχουν παραμείνει στην κορυφή της λίστας, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας 2021 που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 19 Μαρτίου.

Στην πρώτη πεντάδα, μετά τη Φινλανδία, βρίσκονται η Ισλανδία, η Δανία, η Ελβετία και η Ολλανδία. Η Αμερική μετακινήθηκε από την 18η στην 14η θέση, η Βρετανία έπεσε από την 13η, στην 18η θέση, ενώ η Αυστραλία παρέμεινε στη 12η θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση, ενώ η Κύπρος, στην 32η.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως να διδαχθούμε από την Covid-19», δήλωσε στο CNN, ο συν-συντάκτης της έκθεσης, Jeffrey Sachs, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. «Η πανδημία μας υπενθυμίζει τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές απειλές, την επείγουσα ανάγκη συνεργασίας και τις δυσκολίες επίτευξης διακρατικής συνεργασίας παγκοσμίως».

Οι μετρήσεις σχετικά με τον δείκτη ευτυχίας των χωρών δεν έγιναν με σειρές συνεντεύξεων όπως τα προηγούμενα χρόνια ενώ οι ερευνητές εστίασαν στη σχέση μεταξύ ευημερίας και Covid-19. Η έκθεση βασίστηκε κυρίως στα επίπεδα του ΑΕΠ, προσδόκιμο ζωής, γενναιοδωρία, κοινωνική υποστήριξη, ελευθερία και την καταπολέμηση της διαφθοράς από τότε που κυκλοφόρησε το 2012.

Παρόλο που υπήρξαν κάποιες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, με την Ισλανδία να ανεβαίνει δύο θέσεις στη λίστα και τη Νορβηγία να πέφτει από την πέμπτη στην όγδοη θέση, η κατάταξη ήταν εντυπωσιακά παρόμοια με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που θεωρείται θετικό.

«Παραδόξως, δεν υπήρξε, κατά μέσο όρο, μείωση της ευημερίας όταν μετρήθηκε σύμφωνα με την αξιολόγηση των ανθρώπων από τη δική τους ζωή», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας John Helliwell, ο οποίος συνεργάστηκε στην έκθεση. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν την πανδημία ως μια κοινή, εξωτερική απειλή που επηρεάζει όλους και ότι αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συναισθήματος».

Άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές στη λίστα περιλαμβάνουν τη Γερμανία, η οποία ανέβηκε από την 17η στην έβδομη θέση και την Κροατία η οποία ανέβηκε από την 79η θέση στην 23η της λίστας.

Οι ερευνητές λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Φινλανδία ξαναβρίσκεται στην πρώτη θέση για άλλη μια φορά, καθώς η σκανδιναβική χώρα κατατάσσεται πάντα σε υψηλή θέση όσον αφορά την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη που νιώθουν οι πολίτες ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνέβαλε στην προστασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα ποσοστά θανάτου στη Βραζιλία ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά της Σιγκαπούρης, οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

«Η εμπειρία της Ανατολικής Ασίας δείχνει ότι οι αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές όχι μόνο ελέγχουν αποτελεσματικά την Covid-19, αλλά περιορίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο των κρουσμάτων στην ευτυχία των ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Shun Wang του Ινστιτούτου Ανάπτυξης της Κορέας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιδείνωση της ψυχικής υγείας ήταν άμεση σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο αριθμός των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αναφέρθηκαν ήταν κατά 47% υψηλότερος τον Μάιο του 2020 από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από την πανδημία. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τα γενικά απαγορευτικά και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασαν πολύ την ευημερία του εργατικού δυναμικού.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, εκείνοι που δεν μπορούσαν να εργαστούν εξαιτίας υποχρεωτικής άδειας ή απόλυσης και που είχαν δηλώσει ότι ένιωθαν μοναξιά στην αρχή της πανδημίας, ήταν κατά 43% λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που δεν είχαν νιώσει μοναξιά στην αρχή.

«Η προηγούμενη έρευνά μου έδειξε πως οι εργαζόμενοι που είναι ευχαριστημένοι είναι κατά 13% πιο παραγωγικοί», δήλωσε ο καθηγητής Jan-Emmanuel De Neve, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος επίσης συνεργάστηκε στην έκθεση.

«Αυτή η έκθεση αποδεικνύει ότι η ευτυχία δεν καθορίζεται από την αμοιβή και ότι οι κοινωνικές συνδέσεις και η αίσθηση της ταυτότητας είναι πιο σημαντικές. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οδεύουμε προς ένα υβριδικό μέλλον εργασίας, με γνώμονα την  ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή».

Η χώρα που θεωρείται η πιο δυστυχισμένη στον κόσμο ήταν το Αφγανιστάν, ακολουθούμενο από το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ρουάντα και τη Ζιμπάμπουε.

Οι χώρες με τους πιό ευτυχισμένους κατοίκους το 2021:

Φινλανδία
Ισλανδία
Δανία
Ελβετία
Κάτω Χώρες
Σουηδία
Γερμανία
Νορβηγία
Νέα Ζηλανδία
Αυστρία
Ισραήλ
Αυστραλία
Ιρλανδία
Ηνωμένες Πολιτείες
Καναδάς
Τσεχία
Βέλγιο
Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα
Γαλλία

ΠΗΓΗ: CNN