Αφορολόγητο: Ακόμη και το σούπερ μάρκετ μέσα στις δαπάνες

Πιθανότατα και εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών ποιες θα είναι τελικά οι δαπάνες με τις οποίες θα χτίζεται το αφορολόγητο αλλά και ποιες θα εξαιρεθούν. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να δοθούν τα μεγαλύτερα δυνατά κίνητρα στους φορολογουμένους για τη χρήση πλαστικού χρήματος (δηλαδή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών),οπότε αναμένεται να μετρούν οι περισσότερες κατηγορίες δαπανών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κατευθύνσεις που έχει πάρει η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι οι φορολογούμενοι να χτίζουν εύκολα το αφορολόγητο, με τη χρήση των καρτών και όχι να επιβαρύνονται με τον πρόσθετο φόρο που προβλέπεται στην περίπτωση που δεν πιάσουν το όριο των δαπανών που πρέπει, αναλογικά προς το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Οικονομικών είναι οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες δαπανών που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού να περιλαμβάνονται στην λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο.

Από την άλλη πλευρά αναμένεται να εξαιρεθούν δαπάνες όπως το ενοίκιο, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το υπουργείο σχεδιάζει και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα αν σε μία οικογένεια ο σύζυγος είναι μισθωτός και η σύζυγος ελεύθερη επαγγελματίας και οι δαπάνες γίνονται με την κάρτα της συζύγου η οποία δεν δικαιούται αφορολόγητο, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Με το νέο νόμο για το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι, για τα εισοδήματα του 2017, θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδήματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.

Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται και οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους και οι οποίοι θα απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

news247.gr