Επιστολή έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη για το απαγορευτικό κόστος καλλιέργειας θερμοκηπιακών προϊόντων αναφέροντας τα παρακάτω.
Κύριε Υπουργέ,
Ευθύς εξαρχής, αναλύοντας τους στόχους της πολιτικής σας, επισημάνατε πως η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία με επίκεντρο το αγροδιατροφικό μοντέλο.
Η επισήμανσής σας, μας βρίσκει σύμφωνους ως Διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων και συνεταιριστές αγρότες. Μόνο που η συγκεκριμένη επισήμανση δεν μπορεί να προωθηθεί στην πράξη λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής που μεγιστοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η αύξηση αυτή καθιστά σχεδόν απαγορευτική την πρώιμη καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκηπιακές μονάδες του Νομού Τρικάλων. Η τιμή του μαζούτ με το οποίο θερμαίνουν οι περισσότεροι από τους παραγωγούς θερμοκηπιακής ντομάτας τα θερμοκήπια τους, έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Σας επισυνάπτω σχετική προσφορά προς παραγωγό – μέλος μας, εταιρείας προμήθειας καυσίμων όπου ο τόνος κοστολογείται προς 710 ευρώ πλέον του ΦΠΑ 23%. Η συγκεκριμένη τιμή που είναι σχεδόν διπλάσια από την περσινή καθιστά απαγορευτική την πρώιμη καλλιέργεια ντομάτας μιας και εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής.
Δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί του Νομού μας, της Θεσσαλίας γενικότερα, οι οποίοι σχεδίαζαν να φυτέψουν αυτή την περίοδο στα θερμοκήπια και αναβάλουν ή ακόμη και ματαιώνουν τη φύτευση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας (ο υδράργυρος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται καθηλωμένος κάτω από το μηδέν) που σε συνδυασμό με το απαγορευτικό κόστος των καυσίμων θέρμανσης (κυρίως μαζούτ) καθιστούν από τώρα ζημιογόνα την καλλιέργεια.
Κύριε Υπουργέ,
Συχνά αναρωτιούνται πως μπορεί το Βέλγιο, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές να καλλιεργούν και να εξάγουν πρώιμες ντομάτες στη χώρα μας μιας και η Ελλάδα είναι ελλειμματική στο συγκεκριμένο προϊόν. Η απάντηση δίνεται από την πραγματικότητα που σας περιέγραψα παραπάνω. Στις συγκεκριμένες χώρες, μέσω πολιτικών μείωσης του κόστους παραγωγής, με φθηνά και επιδοτούμενα καύσιμα θέρμανσης των θερμοκηπίων και χαμηλά σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να παράξουν και να εξάγουν αγροτικά προϊόντα.
Στη χώρα μας και ειδικότερα στο Νομό Τρικάλων, πως θα παράξει ανταγωνιστικά προϊόντα ο αγρότης; Με το μαζούτ σε απαγορευτικές τιμές; Με τις εταιρείες να ζητούν τοις μετρητοίς την πληρωμή των καυσίμων; Με δανεισμό ανύπαρκτο ή όταν σπάνια αυτός γίνεται εφικτός από την ΑΤΕ, με επιτόκια 12%;
Επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα σας καλούμε να αφουγκραστείτε τη φωνή απόγνωσης των παραγωγών μας και να δώσετε λύσεις άμεσα προκειμένου να παράξουμε ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα.
Με τιμή
Αχιλλέας Λιούτας
Πρόεδρος ΕΑΣ Τρικάλων