Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ Κρασιού, που έχει καθιερωθεί την τέταρτη Παρασκευή του Ιουνίου, σύμφωνα με τον εορτασμό που καθιέρωσε η Valérie Rousselle, ιδιοκτήτρια του Château Roubine και Sainte Béatrice στην Προβηγκία, ήρθε η στιγμή να το γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε τους μύθους που το περιβάλλουν. Και εφόσον το ροζέ κρασί κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους και παρατηρείται αυξανόμενη άνοδος στη δημοφιλία του, ήρθε η στιγμή να τους καταρρίψουμε.
Μύθος 1: Το ροζέ κρασί είναι μείγμα κόκκινου και λευκού κρασιού
Ίσως ο πιο διαδεδομένος μύθος γύρω από το ροζέ κρασί να είναι ότι προκύπτει από την ανάμειξη κόκκινου και λευκού κρασιού. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι, αν και κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιούνται λευκές και ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών, το χρώμα του ροζέ δεν οφείλεται σε ανάμειξη κρασιών, αλλά στον σύντομο χρόνο επαφής του μούστου με τις φλούδες των ερυθρών σταφυλιών. Αυτή η σύντομη εκχύλιση όχι μόνο προσδίδει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, αλλά δίνει και μια ήπια δόση τανινών.
Ενώ στα ερυθρά κρασιά η επαφή με τις φλούδες διαρκεί μέρες – ακόμη και μια εβδομάδα – στο ροζέ διαρκεί περίπου 24 ώρες ή και πολύ λιγότερο. Στη συνέχεια ακολουθεί η μέθοδος του “saignée” (αιμορραγία), κατά την οποία αφαιρείται ο μούστος, δίνοντας τελικά το χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα αντί για κόκκινο.
Μύθος 2: Το ροζέ κρασί πίνεται μόνο το καλοκαίρι
Αυτός ο μύθος είναι «συγγενής» άλλων γνωστών προκαταλήψεων, όπως ότι το κόκκινο κρασί πάει μόνο με κρέας ή ότι το λευκό κρασί ταιριάζει μόνο με ψάρι. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αποκλειστικά μία εποχή ή ένας συγκεκριμένος τρόπος για να απολαύσει κανείς το κρασί. Αν και το ροζέ – το οποίο συνήθως σερβίρεται δροσερό – μπορεί να είναι ανάλαφρο και αναζωογονητικό, και άρα να φαίνεται ιδανικό για το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζεται μόνο σ’ αυτή την εποχή.
Μύθος 3: Το ροζέ κρασί είναι γυναικεία υπόθεση
Αυτός ο μύθος πηγάζει κυρίως από σεξιστικά στερεότυπα, που επιμένουν να αποδίδουν γούστα και προτιμήσεις ανάλογα με το φύλο. Υπάρχει η αντίληψη ότι το ροζέ είναι δήθεν πιο «ευαίσθητο» κρασί και άρα προτιμάται από τις γυναίκες. Κάποιοι μάλιστα το συνδέουν με το γυναικείο φύλο απλώς λόγω του χρώματός του. Η αλήθεια είναι πως, πέρα από το γεγονός ότι το ροζέ δεν είναι απαραίτητα πιο ελαφρύ ή ντελικάτο από ένα λευκό ή κόκκινο κρασί, αυτός ο μύθος είναι εντελώς αβάσιμος: δεν υπάρχουν κρασιά για άντρες και κρασιά για γυναίκες. Υπάρχουν τόσα γούστα και ουρανίσκοι όσοι και οι άνθρωποι – ανεξαρτήτως φύλου.
Μύθος 4: Τα ροζέ κρασιά έχουν χαμηλό αλκοόλ
Μια ακόμη λανθασμένη αντίληψη γύρω από το ροζέ κρασί είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει καθόλου, αφού υπάρχουν κρασιά τέτοιου τύπου που μπορούν να φτάσουν έως και τους 14 βαθμούς αλκοόλ.
Μύθος 5: Τα ροζέ κρασιά είναι πάντα γλυκά
Αυτός ο ισχυρισμός είναι εξίσου λανθασμένος με τους προηγούμενους. Όπως υπάρχουν ροζέ κρασιά με χαμηλό αλκοολικό βαθμό αλλά και πιο «δυνατά», έτσι υπάρχουν και ροζέ που είναι γλυκά αλλά και άλλα πιο ξηρά, όπου κυριαρχεί η οξύτητα. Όλα εξαρτώνται από το στιλ και το αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει ο κάθε οινοποιός. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα ροζέ κρασί για κάθε γούστο.
Μύθος 6: Η ένταση του χρώματος στο ροζέ κρασί δείχνει και την ποιότητά του
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η ένταση του χρώματος σε ένα ροζέ κρασί – που εξαρτάται είτε από τον χρόνο εκχύλισης είτε από την ποικιλία του σταφυλιού – δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη ποιότητας. Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο πολυβραβευμένα ροζέ κρασιά έχουν απαλό, σομόν χρώμα.
Μύθος 7: Το ροζέ κρασί δεν ταιριάζει με το φαγητό
Πολλοί θεωρούν ότι το ροζέ είναι κυρίως για κοκτέιλ ή για να το απολαμβάνει κανείς ως απεριτίφ και όχι ως συνοδευτικό ενός γεύματος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το ροζέ κρασί είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να συνδυαστεί υπέροχα με σαλάτες, πιάτα με ρύζι και ψάρι, καπνιστά ή αλλαντικά, λευκά ψάρια ή ακόμα και ριζότο με κρέας – ανάμεσα σε πολλές άλλες επιλογές.
Μύθος 8: Τα ροζέ κρασιά είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα ερυθρά ή τα λευκά
Υπάρχει η προκατάληψη ότι το ροζέ κρασί αποτελεί μια «τρίτη επιλογή», με χαμηλότερη ποιότητα και πολυπλοκότητα σε σύγκριση με το ερυθρό ή το λευκό. Αυτό, απλώς, δεν ισχύει.
Μύθος 9: Η κατανάλωση ροζέ κρασιού είναι χαμηλή
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για το Ροζέ (Observatoire Mondial du Rosé), η παγκόσμια κατανάλωση ροζέ κρασιού αυξήθηκε θεαματικά μέσα σε δεκαεπτά χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 40% μεταξύ 2002 και 2018. Το 2018 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ, με κατανάλωση 25,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και παραγωγή που έφτασε τους 26,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Όσον αφορά τις χώρες, τα στοιχεία έδειξαν ότι η παγκόσμια εμπορική ροή ροζέ κρασιών άγγιξε τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι, ενώ τα premium ροζέ κρασιά προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία, η Ισπανία διατηρεί ισχυρή θέση στο εισαγωγικό/οικονομικό επίπεδο της αγοράς.