7,4 εκατομμύρια ευρώ για το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

refa_trikala

Σύσκεψη με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για έργα του ΕΣΠΑ και λοιπές συνεργασίες με την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε υλοποίηση προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Κων/νος Γουργουλιάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες κα Ρ. Καραλαριώτου και κ. Ζ. Γρηγορίου, ο Αντιπρύτανης κ. Μ. Ζουμπουλάκης, ο Αντιπρύτανης και Πρόεδρος Επιτροπής Ερευνών κ. Β. Μποντόζογλου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Μεσσήνης, η Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών κα Μ. Σακελλαρίου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Π. Σκάγιαννης, ο Πρόεδρος του TEΦAA κ. Ιωάννης Κουτεντάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών κ. Ζ. Μαμούρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Χρ. Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Ζ. Κοτιώνης, ο καθηγητής Βιοχημείας κ. Δ. Κουρέτας, ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ. Χούστης, υπηρεσιακά στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας.

Στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Συγκαλέσαμε σήμερα κοινή σύσκεψη με τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες των Σχολών και την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε για να έχουμε αποτελέσματα. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα σε κτιριακές υποδομές σε συγκεκριμένες Σχολές και Τμήματα (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ, Βιοτεχνολογίας, Οικονομικών Επιστημών, κτήριο Ματσάγγου, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων, αναβάθμιση και συντήρηση κτηρίων του αγροκτήματος Γεωπονικής) και χρήζει άμεσης χρηματοδότησης. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη ανανέωσης του υπάρχοντος εξοπλισμού του Πανεπιστημίου γι’ αυτό και ήδη «τρέχει» διαγωνισμός ύψους 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Τη χρονική αυτή στιγμή υπάρχουν δυο κτιριακά έργα Τμημάτων στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τα οποία προχωράνε σύντομα σε υπογραφή Σύμβασης με τους Αναδόχους τους και πρόκειται να ανακουφίσουν τις κτιριακές ανάγκες τους.

Το πρώτο είναι το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ για το οποίο άμεσα θα υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσουν οι εργασίες και το δεύτερο είναι το Τμήμα Κτηνιατρικής Καρδίτσας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ για το οποίο έχει υπάρξει εμπλοκή στη δημοπράτηση και αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο υλοποιείται σε πολλά επίπεδα, τόσο μέσω του ΕΠΣΑ όσο και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Interreg κ.α. και θεωρούμε ότι η συνεργασία αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα όσο και στην κοινωνία. Το μήνυμα που βγαίνει σήμερα από εδώ είναι ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. Τα αποτελέσματα της συνάντησης ως προς την ωριμότητα αλλά και αναγκαιότητα υλοποίησης έργων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα εξεταστούν άμεσα σε σχέση με τους διατιθέμενους πόρους και δυνατότητες του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας , προκειμένου να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου».

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνης: «Η σημερινή σύσκεψη γίνεται για να αποτυπωθούν οι κτιριακές ανάγκες και να συζητήσουμε για τα προγράμματα που μπορούμε να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου πρώτη προτεραιότητα αποτελούν τα τμήματα τα οποία είναι «άστεγα». Υπάρχουν δυο τμήματα «υψηλής τεχνολογίας» όπως είμαι το τμήμα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Βόλο και το τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας στη Λάρισα που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια που δεν πληρούν τις ανάγκες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Είναι ανάγκη λοιπόν, παρά την περίοδο κρίσης, να προσφέρουμε στους φοιτητές μας το καλύτερο δυνατό επίπεδο σπουδών. Άρα τα κτίρια αυτά θέσαμε σαν στόχο να υλοποιηθούν. Το άλλο ζήτημα που μας απασχόλησε είναι ο «γερασμένος» εξοπλισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος έκλεισε 20 χρόνια και χρήζει αναβάθμισης, για να πραγματοποιήσει υψηλότερου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία. Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς οι συνεργασίες είναι απαραίτητες. Ήδη υλοποιούμε κοινές δράσεις με την Περιφέρεια σε διάφορους τομείς και με τη σημερινά μας συνάντηση επιβεβαιώνουμε την στενή συνεργασία μας και στο μέλλον».

Επίσης ανακοινώθηκε ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με το ΤΕΙ Λάρισας