73 χρόνια μετά την ηρωϊκή θυσία των 5 Επονιτών συνεχίζεται στα Τρίκαλα ο διπλός εορτασμός

 

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Π.Ε.Α.Ε.Α (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης), τιμήθηκε σήμερα το πρωί στις 10.30 στα Τρίκαλα η ηρωϊκή θυσία των 5 Τρικαλινών Επονιτών Στέργιου Γάτσα, Γιάννη Μπριάζη, Κώστα Στεργιόπουλου, Κώστα Σύρμπα, και Απόστολου Τσιανάκα, οι οποίοι απαγχονίστηκαν στις 18 Απριλίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, στο χώρο όπου είναι σήμερα το μνημείο με τις φιγούρες των πέντε παλληκαριών.

73 χρόνια μετά την ηρωϊκή θυσία τους, οι πέντε Επονίτες τιμήθηκαν με μια εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων και κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, από εκπροσώπους της Π.Ε.Α.Ε.Α και άλλων φορέων και οργανώσεων, καθώς και από συγγενείς των θυμάτων. Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή ήταν όταν τα αδέλφια των Γιάννη Μπριάζη και Κώστα Σύρμπα, πλησίασαν το μνημείο και κατέθεσαν λίγα λουλούδια στη μνήμη τους.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο οποίος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της θυσίας των 5 Επονιτών στη σύγχρονη εποχή, ήταν ο δημοσιογράφος και μέλος της ΠΕΑΕΑ Λάζαρος Τσουμένης, ενώ ξεχωριστή νότα στην διοργάνωση, έδωσε  η απόδοση τραγουδιών και ύμνων του ΕΑΜ από ζωντανή ορχήστρα.