7 ανταλλακτικά που χρειάζονται συχνά αντικατάσταση

Μέσα στα καθήκοντα ενός οδηγού είναι η συντήρηση του αυτοκινήτου. Να το πηγαίνει μία φορά το χρόνο για έλεγχο, να τηρεί τις ημερομηνίες για αλλαγή λαδιών και να αντικαθιστά ό,τι χαλάει ή έχει φθαρεί.

Ας δούμε τα πιο κλασικά ανταλλακτικά αυτοκινήτου και πότε έρχεται η στιγμή για να αλλάξουν. Ευτυχώς, στα μοντέρνα αυτοκίνητα, η τεχνολογία βγάζει ενδείξεις αρκετά έγκαιρα. Για τους πιο έμπειρους υπάρχει και η online αγορά ανταλλακτικών με την δυνατότητα φυσικά αλλαγής ή επιστροφής, σύμφωνα με τους όρους τους κάθε eshop.

  1. Μπαταρία

Πολλές φορές αφορμή για να μείνεις από μπαταρία είναι να αφήσεις τα φώτα, το ραδιόφωνο, το φλας ή τα αλάρμ ανοιχτά όλο το βράδυ. Και πάλι όμως η ζωή της τελειώνει όσο περνούν τα χρόνια και αυτό φαίνεται στην οδήγηση, για παράδειγμα το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να πάρει μπροστά. Όταν αποφορτίζεται, πρέπει να συνδεθεί με μια άλλη μπαταρία για να αρχίσει πάλι να δουλεύει ο κινητήρας. Ο μέρος όρος ζωής μιας μπαταρίας είναι 4-5 χρόνια, ανάλογα και με τη χρήση του αυτοκινήτου.

  1. Φανάρια

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα εξωτερικά φώτα του αυτοκίνητου όπως τα φλας, των φρένων και της όπισθεν. Όταν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη όταν καίγονται οι λάμπες ή τρεμοπαίζουν, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το παρατηρεί κάθε οδηγός ώστε να τις αντικαθιστά έγκαιρα.

 

  1. Τακάκια

Αν κάθε φοράς που πατάς φρένο ακούς έναν ήχο ή αν νιώθεις το πετάλι σαν ξεβιδωμένο, πιο χαλαρό από ότι συνήθως, τότε μάλλον πρέπει να πας στο συνεργείο να ελέγξεις τα τακάκια όσο πιο άμεσα μπορείς.

  1. Παρμπρίζ

Είναι ένα  μέρος του αυτοκινήτου που δύσκολα θα φθαρεί από μόνο του. Συνήθως αλλάζει μετά από σύγκρουση που θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη ή ακόμα και με ένα ράγισμα που θα το χαράξει.

  1. Σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών

Είναιγνωστόκαιως Tire Pressure Monitoring System (TPMS). Καταρχήν καλό είναι να ελέγχεται συχνά η πίεση στον αέρα των ελαστικών, κάτι που γινόταν και σε ένα βενζινάδικο. Με το TPMS, έχεις παίρνεις από έναηλεκτρονικό σύστημα πληροφορίες για την πίεση που έχει κάθε ελαστικό του αυτοκινήτου. Αν χαλάσει, πρέπει να πας σε συνεργείο για να σου πουν αν θα το αντικαταστήσεις ή θα το επιδιορθώσεις

  1. Προβολείς

Είναι απαραίτητο αξεσουάρ για τη νυχτερινή οδήγηση και ενισχύουν τα φώτα του αυτοκινήτου. Χρειάζεται συχνός έλεγχος για να μην έχουν καεί οι λάμπες. Όταν καούν και οι δύο ταυτόχρονα ίσως να μη φταίνε οι προβολείς αλλά να είναι ηλεκτρολογικό πρόβλημα του αυτοκινήτου συνολικότερα.

  1. Αυτόματοκλειδί

Το ηλεκτρικό κλείδωμα στο αυτοκίνητο είναι πολύ βολικό και μόνο αν κάποιος είχε αυτοκίνητο χωρίς τέτοιο μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Όμως, εύκολα χαλάει και από διαφορετικές αιτίες. Επειδή λειτουργεί με μπαταρία μπορεί να πέσει και να χρειάζεται αλλαγή ή φόρτιση μέχρι το κλειδί να ξαναλειτουργήσει. Αν σταματήσει να λειτουργεί εντελώς και δεν είναι θέμα μπαταρίας πρέπει να αντικατασταθεί ή να ελεγθεί συνολικά το σύστημα κλειδώματος του οχήματος.