6ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Τμήμα Β2: «Έρευνα για την επίδραση του κορωνοϊού στους εφήβους»

Πριν δύο (2) χρόνια από τη στιγμή που επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου 2020, οι συνήθειες και η καθημερινότητά μας άλλαξαν δραστικά. Έχουμε πλέον προσαρμοστεί σε ένα νέο, πρωτόγνωρο περιβάλλον με νέους κανόνες για όλους. Για τους παραπάνω λόγους οι μαθητές του Β2, δημιουργήσαμε και διαμορφώσαμε ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας, μέσα από τα βιώματα των μαθητών/τριών Γυμνασίου και Λυκείου.

          Τα αποτελέσματα της έρευνας μας (συμμετείχαν 268 μαθητές/τριες, απαντώντας σε 17 ερωτήσεις) παρουσιάστηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου παρουσία της κ. Νάτσινα Δήμητρας (Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας) και του κ. Θεοχάρη Δημητρίου (Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων). Η κ. Νάτσινα εξήγησε στους μαθητές τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλοι στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες καθημερινότητας και ο κ. Θεοχάρης, με το επιστημονικό του υπόβαθρο, τους έθεσε νέα ερευνητικά ερωτήματα.

          Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων οι μαθητές, Σακαρίκου Κωνσταντίνα, Φιλίππου Έλενα και Ντόβας Βαγγέλης, παρουσίασαν συγκριτικά στοιχεία από παρόμοιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Ευρώπη και Αμερική. Όλο το εγχείρημα των μαθητών από την αρχή είχε την ηθική και επιστημονική υποστήριξη από την Ψυχολόγο του ΕΕΕΕΚ Τρικάλων κ. Σπανού Χρύσα, η οποία εξήγησε τα αποτελέσματα της έρευνας και πρότεινε τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους εν όψει των προαγωγικών και πανελλήνιων εξετάσεων.

Μερικά χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας μας ήταν: α) σχεδόν το 70% των μαθητών/τριών επηρεάστηκε ψυχολογικά και σωματικά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, β) σχεδόν το 50% των μαθητών/τριών δεν παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι ίδιοι μαθητές/τριες  σε ποσοστό 60% να χαρακτηρίζουν την σχολικής τους επίδοση κάτω του μετρίου, γ) ότι η κύρια πηγή πληροφόρησης ήταν το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε ποσοστό 60% και δ) μόνο το 55% πιστεύει ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας.

Όλη την έρευνα των μαθητών μας μπορείτε να τη δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://6lyk-trikal.tri.sch.gr/

Ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός

Μπάνος Δημήτρης, ΠΕ86