5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (5th International Dance Festival Disability)

Το 5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (5th International Dance Festival Disability), που διοργάνωσε η Καλλιτεχνική Ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω», πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Μουζάκι, στην Καρδίτσα και στη Λίμνη Πλαστήρα στις 03 – 05 Ιουνίου 2022. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά σε διεθνές επίπεδο και για ένατη συνεχή σε εθνικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη της Ε.Σ.Α.μεΑ, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Σημαντική ήταν και φέτος η οικονομική στήριξη των εταιρειών βιομηχανία τροφίμων Damavand A.E., γενικές και ειδικές μεταφορές Alex Giannakos Trans SA, ψυχιατρική κλινική Κασταλία και Σχολή Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη καθώς και πλήθους ιδιωτικών επιχειρήσεων της πόλης μας και άλλων πόλεων ανά την Ελλάδα (όλοι οι χορηγοί του Φεστιβάλ αναγράφονται μόνιμα στο site www.dryadesenplo.gr).

Η τελετή λήξης της διοργάνωσης και η απονομή των βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5/6 το πρωί στον κατάφυτο χώρο του Βοτανικού Κήπου της Λίμνης Πλαστήρα. Στην τελετή παρευρέθησαν, απεύθυναν χαιρετισμό και συμμετείχαν στη βράβευση η Βουλευτής Καρδίτσας κα Ασημίνα Σκόνδρα, ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ κος Αθανάσιος Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κος Παναγιώτης Νάνος και ο Δήμαρχος Σοφάδων κος Θάνος Σκάρλος. Επίσης, στη βράβευση των ομάδων συμμετείχαν η Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κα Αναστασία Τσαμπασλή, οι Αντιδήμαρχοι Λίμνης Πλαστήρα κκ Στέφανος Τσιαμαντάς και Αλέξανδρος Μηλίτσης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Λίμνης Πλαστήρα κος Θωμάς Στεργιόπουλος, η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κα Κατερίνα Σταθοπούλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πεζούλας κος Λάμπρος Λιάπης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κος Αριστοτέλης Σπάνιας και η κα Μαρία Καραμπινά, από την ΠΕ Καρδίτσας, καθώς και πλήθος κόσμου που χειροκρότησαν και συνεχάρησαν του χορευτές και τους συνοδούς τους για την αξιέπαινη προσπάθειά τους. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Κωνσταντίνος Τσιάρας με επιστολή δια αντιπροσώπου την Παρασκευή στο Νέο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, κος Νικόλαος Γιατρομανωλάκης με βίντεο και ο Βουλευτής Καρδίτσας κος Γεώργιος Κωτσός, το Σάββατο στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο.

Η διοργάνωση του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ είναι μοναδική στην Ελλάδα, το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθόσον οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ διακρίνονται για την επιστημονική θεμελίωση και την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντική και χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης η άψογη συνεργασία με τους Δήμους Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα και τους Δημάρχους αυτών που έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή το Φεστιβάλ και είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχθούν τις Ομάδες κάθε χρόνο.

Η σημαντικότητα της διοργάνωσης, του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη, έγκειται, επίσης, στο γεγονός ότι αυτό παρέχει στα άτομα με αναπηρία ένα διεθνές ανοιχτό φόρουμ για να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο και επιπλέον προσφέρει μια μεγάλη σκηνή για να εκφράσουν πάνω σε αυτή τον ευαίσθητο ψυχικό τους κόσμο και να αναδείξουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες και δυνατότητες που αναπτύσσουν με κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη. Προσφέρει ακόμη πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες, όχι μόνο στα άτομα αυτά, αλλά σε όλους τους συμμετέχοντες στη μεγάλη αυτή διοργάνωση να γνωρίσουν τη δημόσια αναγνώριση, την αποδοχή και καταξίωση για τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και ικανότητες και γενικά για το σημαντικό έργο υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που επιτελούν. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται, όταν τα άτομα του κοινωνικού περίγυρου θεωρούν και αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμα και ισοδύναμα, οπότε εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες. Ταυτόχρονα, η έκφραση ικανοποίησης ή θαυμασμού από τους συμμετέχοντες θεατές προς τα άτομα με αναπηρία εκλαμβάνεται από αυτά ως αποδοχή των πολλών και ως ατομική ή ομαδική καταξίωση (όταν είναι μέλη ομάδας), γεγονός που συντελεί άμεσα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσυναισθήματος, ενώ αποτρέπει τις πιθανότητες κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φέτος πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις των ομάδων που συμμετείχαν στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας και στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου και βιωματικά εργαστήρια. Για 3 ημέρες η περιοχή μας φιλοξένησε περισσότερα από 500 άτομα, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μέλη ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΑΝ το μήνυμα του διεθνούς αυτού Φεστιβάλ: όταν ενεργούμε όλοι μαζί και όλοι θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως άτομα με τα ίδια δικαιώματα, ως ισότιμα και ισοδύναμα μέλη της κοινωνίας, εκλείπει κάθε λόγος αξιολογικής ή ιεραρχικής κατάταξης και όλοι θεωρούνται ίσοι μεταξύ ίσων, χωρίς διακρίσεις και ετικέτες.

Η διοργανωτική επιτροπή η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Καραπαναγιωτη και οι Δρυάδες εν Πλώ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για την πολύτιμη συνεργασία τους χορηγούς, υποστηρικτές, και τους χορηγούς επικοινωνίας, εθελοντές και όσους δούλεψαν με χαμόγελο και αγάπη για την υλοποίηση άλλης μιας επιτυχημένης διοργάνωσης.