Το 5λεπτο «χάζεμα» στο Facebook!

Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την επίδραση που έχει το κοινωνικό μέσο στην ζωή μας!
Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το  University of Derby, ήρθε για να αντιταχθεί στα αποτελέσματα άλλων ερευνών που θέλουν το Facebook να προκαλεί κατάθλιψη και στρες.

Η έρευνα αναφέρει πως, μόνο 5 λεπτά χάζεμα στο κοινωνικό μέσο αρκούν για να μας φτιάξουν την διάθεση και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση μας.

Κατά την διάρκεια της, οι ερευνητές εξέτασαν 163 χρήστες του Facebook προκειμένου να εντοπίσουν πώς χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα και να ανακαλύψουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της χαμηλής αυτοπεποίθησης, του άγχους και της χρήσης του.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο και αμέσως μετά πέρασαν 5 λεπτά στο Facebook. Στο τέλος, συμπλήρωσαν ένα παρόμοιο ερωτηματολόγιο. Οι απαντήσεις τους έδειξαν πως το κοινωνικό μέσο αύξανε την αυτοπεποίθηση των χρηστών αντί να την μειώνει ενώ φάνηκε, ακόμη, πως ένας χρήστης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει προβλήματα με το κοινωνικό μέσο, αν νιώθει ήδη άσχημα με τη ζωή του.

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση, ο ναρκισσισμός και το στρες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην συχνότητα που χρησιμοποιούμε το Facebook.

Η έρευνα αυτή κατέδειξε πως η διάθεση μας εξαρτάται και από τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσουμε το μέσο.  «Οι χρήστες που έψαξαν τους στενούς τους φίλους, μίλησαν μαζί τους ή είδαν θετικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα, παρουσίασαν στιγμιαία αύξηση αυτοεκτίμησης», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Zaheer Hussain.

 Ένας τρόπος για να αποφύγουμε την αρνητική επίδραση του κοινωνικού μέσου πάνω μας είναι να βάζουμε ένα χρονικό όριο στο διάστημα που περνάμε στο Facebook, προσθέτει ο Hussain, αλλά και να αφαιρούμε από την διαδικτυακή ζωή μας τα άτομα που ποστάρουν αρνητικό υλικό.

Δεν ακούγεται κακό, έτσι;

neolaia.gr