Το Μουσείο Πιαλείας στην Ψηφιακή Εποχή

   Ενημερωτική Εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Μουσείου (Δημοτικού Σχολείου) Πιαλείας από τον Δήμο Πύλης

Μία σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5/7 στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Μουσείου –Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλης, με θέμα.. ‘’Το Μουσείο Πιαλείας στην Ψηφιακή Εποχή’’  «Λαϊκή Τέχνη και Πολιτισμός», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού  Προγράμματος  «ERASMUS”.

Την εκδήλωση  παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος του Δ. Σ. Πύλης κ. Χρήστος Νάκος ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Βασίλειο Παφίλη ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κων/νο Μαράβα που ανέφερε τα εξής.. Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση που έχει σαν θέμα το «Μουσείο Πιαλείας στην ψηφιακή Εποχή», πριν 18 χρόνια κάναμε τα Εγκαίνια του Σχολικού Λαογραφικού Μουσείου Πιαλείας, ένα έργο που βγήκε από την δημιουργική διάθεση των δασκάλων  και των μαθητών του Σχολείου Πιαλείας, που τότε τύγχανε να είμαι Δήμαρχος. Από την ίδρυση του Μουσείου σαν Δήμος Πύλης συνδράμουμε τα μέγιστα για την βελτίωση και την ανάδειξη του Μουσείου.

Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την συνδημότισσα μας Ζωή Παπαναστασίου για την δουλειά που έκανε για την διάσωση των εκθεμάτων του Μουσείου, καθώς και τον  δάσκαλο κ. Δημήτρη Παπαγιανόπουλο αυτό τον ευπατρίδη και άοκνο εργάτη του πολιτισμού για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ίδρυση  του μουσείου εμπνευστή όλου αυτού του εγχειρήματος.  

Χαιρετισμό έκαναν ο κ. Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού  Συλλόγου «ΦΊΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ», η Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου» κ. Ρούλα Χαντζιάρα, ο κ. Αχιλλέας Κωστούλας, ο κ. Σωτήρης Μαγειρίας  μέλη της Εταιρείας ΑΚΕΘ , και η κ. Κατερίνα Παντρεμένου υπάλληλος του Δήμου Πύλης η οποία συμμετείχε στην ομάδα εργασίας.

Στην Εταιρεία του Προγράμματος συμμετέχουν ΤΟ ΑΚΕΘ στα Τρίκαλα, Το Μουσείο-Palace of Culture  στο Ιάσιο Ρουμανίας, Ο Οργανισμός  Mercato  delle Gaite-στην Μπεβάνια  Ιταλίας και το Πανεπιστήμιο Κadir-Has στην Κωνσταντινούπολη.

Το Πρόγραμμα προσφέρει  ευκαιρίες στους νέους  ΝΕΕΤς  (νέοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης) με τον λαϊκό πολιτισμό είναι πολλά. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή έχουν ένα αυξημένο κίνδυνο περιθωριοποίησης. Τα Μουσεία μπορούν να εργαστούν προς την παροχή ευκαιριών δημιουργικότητας, εξερεύνησης και μάθησης. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους ανθρώπους που απαιτούνται στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στον χώρο του πολιτισμού.

Η ιντερνητική  περιήγηση που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα γίνεται με την εύκολη πρόσβαση μέσω Τάμπλετ ή κινητού  και οι εικονικές περιηγήσεις περιλαμβάνουν την λαογραφική συλλογή κάθε  μουσείου και ταυτόχρονα είναι ενσωματωμένες στο MOOC κειμένου να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία.