Αυτοδιοικητικοί δωρητές του Δήμου Τρικκαίων

Ελάχιστοι είναι οι δωρητές που δώρισαν την περιουσία τους προς τον Δήμο Τρικκαίων.

Όμως οι μοναδικοί που δώρισαν περιουσιακά τους στοιχεία, ευρισκόμενοι εν ζωή, στο Δήμο Τρικκαίων είναι οι γόνοι της οικογένειας Δεληλίγκα και ειδικότερα οι: Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας, Δημήτριος Γ. Δεληλίγκας και Χαράλαμπος (Μπάμπης) Δ. Δεληλίγκας. 

Ο Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Τρικκαίων εκλεγόμενος από το 1895 μέχρι το 1903 συνεχώς πρώτος Δημαρχιακός Πάρεδρος των 24 χωριών του Δήμου, που είχε τα ίδια δικαιώματα του Δημάρχου στα 24 χωριά του Δήμου Τρικκαίων, διετέλεσε δε και Δήμαρχος Τρικάλων κατά το 1897-1898. Κατά τη διάρκεια της θητείας του με δικές του δαπάνες κατασκεύασε στα χωριά του Δήμου τότε τέσσερα (4) μικρά πέτρινα γεφύρια, έντεκα πηγάδια μία μεγάλη βρύση με τέσσερα (4) κανάτια στην άκρη του Ληθαίου ποταμού. Πέραν αυτών για να ανταπεξέλθει ο Δήμος στα οικονομικά του προβλήματα, διότι τότε δεν υπήρχαν χρήματα, αναγκάστηκε να νοικιάσει στον Ευάγγελο Ντάνα, αγρότη από το Ριζαριό, διακόσια είκοσι (220) στρέμματα γης, ιδιοκτησίας του στη περιοχή ‘’Καραμαλή’’ για χρονικό διάστημα δύο ετών. Τα έσοδα από τη μίσθωση αυτή τα διέθεσε εξ ολοκλήρου στο Δήμο Τρικκαίων. Επίσης δώρισε στο Δήμο δύο (2) στρέμματα γης στη περιοχή ‘’Καραμαλή’’ για να γίνει ο δρόμος από την Πατλιόσκαλα, οδός Πατουλιάς μέχρι τον δημόσιο δρόμο της οδού Λαρίσης που βγαίνει δίπλα από την κασαρία των Αφών Σίμου που λειτουργούσε εκεί για πολλά χρόνια. Όταν τελείωσε η θητεία του δώρισε ακόμα στο Δήμο δύο (2) κάρα μαζί με τα άλογα, για τις ανάγκες του Δήμου. Από το 1883 υπήρξε ο μοναδικός Δήμαρχος που δώρισε περιουσία στο Δήμο. Για τον λόγο αυτόν ο Δήμαρχος Γεώργιος Κανούτας, παρ’ ότι ήταν στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον βράβευσε στις 11 Φεβρουαρίου 1905 σε ειδική τελετή με χειρόγραφη επιστολή.

Ο Δημήτριος (Τάκης) Γ. Δεληλίγκας, ο οποίος ασχολήθηκε κι αυτός με τα κοινά εκλεγόμενος κατ’ επανάληψη Δημοτικός Σύμβουλος Τρικάλων (1959-1967 και 1975-1982), Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τρικάλων-Καλαμπάκας και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, το 1938 επί Δημαρχίας Θεοδοσίου Θεοδοσόπουλου δώρισε στη μνήμη του παππού του και Δημάρχου Βασίλη Γ. Δεληλίγκα έναν οδοστρωτήρα για τις ανάγκες του Δήμου, σε αντικατάσταση του πρώτου οδοστρωτήρα που είχε αγοραστεί το 1901 επί Δημαρχίας Παν. Χατζηγάκη και Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα, ο οποίος είχε καταστραφεί. Για την προσφορά του αυτή βραβεύτηκε από τον τότε Δήμαρχο κ. Θεοδ. Θεοδοσόπουλο. Τέλος για την γενικότερη προσφορά του στον Δήμο και στην πόλη βραβεύτηκε από τον πρώην Δήμαρχο Τρικκαίων Κωνσταντίνο Παπαστεργίου, καθώς και από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Τρικκαίων για την δωρεά μιάς πέτρινης σκαλιστής κοπάνας διαστάσεων 1,50 χ 0,60 κατασκευής του 1884, η οποία τοποθετήθηκε στη Πλατεία της οδού Αγίας Σοφίας στη συνοικία ‘’Καραμαλή’’.

Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Δ. Δεληλίγκας, ο οποίος ασχολήθηκε επίσης με τα κοινά εκλεγόμενος συνεχώς από το 1986 μέχρι το 2010 Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων και Νομαρχιακός Σύμβουλος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχίας Τρικάλων, διετέλεσε δε Αντιδήμαρχος και Αντινομάρχης, δώρισε το 2019 το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο που ήταν ένας οικοπεδαγρός εμβαδού ένδεκα χιλιάδων εξακοσίων τετρ. μέτρων (11,6 στρέμματα) μετά των επ’ αυτών κτισμάτων εμβαδού εξακοσίων τετρ. μέτρων (600,00 τ.μ.), που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Πατουλιάς του Δήμου Τρικκαίων και εντός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων για τη δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Αναπηρία (ΑμΕΑ). Για την προσφορά του αυτή βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου 2020. Τέλος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων τον ευχαρίστησε με τον υπ’ αριθμ. Πρωτ. 1066/29-12-1994 Ευχαριστήριο Τίτλο για τη δωρεά μιας μεγάλης φωτογραφίας (σε κορνίζα) του 1919, η οποία απεικονίζει το πορτραίτο του Επιλοχία Ευθ. Δεληλίγκα, θείου του.

Τέτοιες εντιμότατες οικογένειες κοσμούσαν και κοσμούν σήμερα την πόλη μας, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για εμάς τους νεότερους.