Νέες εξαγγελίες σήμερα Μητσοτάκη για τους αγρότες

Πρόθεση να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» για να βρει κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω στήριξη των αγροτών έχει η κυβέρνηση, παρότι «τα περιθώρια είναι στενά», όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε χαμηλούς τόνους και έστειλε μήνυμα για διάλογο και συνεννόηση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

«Εμείς ήμασταν το κόμμα που στηρίξαμε το αγροτικό εισόδημα μέσα από μία σειρά πολιτικές. Και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές και στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγη ώρα αργότερα, έδειξε την κατανόηση της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών τα οποία «ακούμε με προσοχή», όπως είπε, ώστε «να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε».

Νεύμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους ότι υπάρχει αντίληψη των προβλημάτων

Το ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχων από την πλευρά της Ε.Ε. στις αγροτικές ενισχύσεις και οι πεπερασμένες δημοσιονομικές δυνατότητες δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται το κόστος ενέργειας που αποτελεί και ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα. «Σε ότι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο ήδη είμαστε σε συζήτηση και με το Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης (Mega). Το είδος και το ύψος της ενίσχυσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως σε κάθε περίπτωση θα αποτελεί ένα νεύμα προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι υπάρχει αντίληψη των προβλημάτων και καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια για την επίλυση τους. Στο πνεύμα αυτό, με τροπολογία που κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή το υπουργείο Ενέργειας θεσπίζεται διετής πλήρης αναστολή πληρωμών με συνέχιση της παροχής ηλεκτροδότησης και εν συνεχεία μία 5ετής ρύθμιση των υποχρεώσεων από ρεύμα (συμπεριλαμβανομένων των παλαιών) με μηδενικό επιτόκιο.

Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες σήμερα μέσω ΣΚΑΪ

Στους αγρότες αναμένεται να απευθυνθεί εκ νέου σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στις 10 το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Αναμένεται να δώσει έμφαση στα όσα έχει πράξει η κυβέρνηση του από το 2019 για να στηρίξει το εισόδημα τους και να επαναλάβει ότι οι πόρτες των αρμόδιων υπουργείων είναι ανοιχτές για διάλογο. Στο ερώτημα αν θα προχωρήσει ο ίδιος στην ανακοίνωση κάποιου νέου μέτρου, συνεργάτες του έλεγαν ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση προς το παρόν, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών έχει βρει τους απαραίτητους πόρους.

 

πηγή:iefimerida