52ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»: Πλήθος κόσμου στις διήμερες εκδηλώσεις στα Τρίκαλα

ο σύνθημα «Στρατηγέ, ο άνθρωπος έχει ένα ελάττωμα… ξέρει να σκέφτεται (Μπ. Μπρεχτ) – Με το ΚΚΕ μπροστά για τον Σοσιαλισμό!»,  ακούστηκε  πολύ και στα  Τρίκαλα, στις δυο των εκδηλώσεων του 52ου Φεστιβάλ  ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας,  νεολαία, οικογένειες εργαζομένων με τα παιδιά τους, έδωσαν το «παρών»   στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική – πολιτιστική γιορτή της Νεολαίας του, της ΚΝΕ στην  «κόκκινη πολιτεία», που με μεράκι και πολλή δουλειά έστησαν τα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Μύλο Ματσόπουλου.

Μεγάλο ήταν  το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Στέκια και όλους τους θεματικούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισε η κεντρική έκθεση με θέμα  «80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ! Στιγμές από τη δράση του στη Θεσσαλία».   Η έκθεση,  που ήταν αφιερωμένη στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, έδωσε την ευκαιρία στους νέους και τους εργαζομένους που περιηγήθηκαν σε αυτήν να έρθουν σε επαφή με την ιστορία του εργατικού κινήματος και της επαναστατικής του πρωτοπορίας, του ΚΚΕ, να γνωρίσουν  τον ηρωισμό των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 διάλεξαν το δρόμο της σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της,  να αφομοιώσουν πλούσια συμπεράσματα  για το σήμερα, στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν  οι επισκέπτες και στο χώρο που υπήρχε για το μνημείο που επιδιώκει να στήσει η  ΚΟ Τρικάλων στα  Νταμάρια, όπου εκτελέστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές την περίοδο 1943-1949.

Πόλος έλξης έγινε ξανά η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ  αντίστοιχα, τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ κέρδισαν ο Παιδότοπος και το Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου».

Πλήθος κόσμου, τραγούδησε μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τους  Ρεβάνς τα αξεπέραστα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, που συνεχίζουν να συντροφεύουν το λαό, κρατώντας “ανοιχτό το παράθυρο στο όνειρο, όσο κι αν απ έξω υπάρχει σκοτάδι” και προσμένοντας “τους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν”.Τραγούδησαν για όλους τους ανθρώπους που τους “μποδίζουν να βαδίσουν, που τους αλυσοδένουνε”.

Την πρώτη βραδιά έκλεισαν οι «Γκιντίκι»,  που με παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγούδι  ταξίδεψαν με παραδοσιακή μουσική, το κοινό σε ένα απολαυστικό γλέντι.

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα «Σαν χτυπάει ο λαός μας, σειέται γη, στεριά» για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, σε επιμέλεια Παναγιώτη Μαγκλάρα. Τα τιμημένα τραγούδια του αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ αντήχησαν δυνατά στο Μύλο Ματσοπουλου, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά την ομιλία ο Εισβολέας με τη μπάντα του, ξεσήκωσε με αγαπημένα χιπ χοπ κομμάτια το κοινό.

Παράλληλα το  πρόγραμμα περιελάμβανε επίδειξη ελληρωμαϊκής πάλης  από τον  Βασίλη  Μότσιο, πρωταθλητή Ελλάδας και προπονητή. Αντίστοιχα, οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» συμμετείχαν στο εργαστήρι κόμικ με τον σκιτσογράφο Θανάση Καραμπάλιο, ενώ στον παιδότοπο παρουσιάστηκε κουκλοθέατρο.