Ο χρόνος που φεύγει μας επεφύλαξε μια πολύ μεγάλη «πληγή» για τα Τρίκαλα και όλη τη Θεσσαλία.
Η πιο μεγάλη πλημμύρα, που σημειώθηκε παλαιότερα στα Τρίκαλα, είναι αυτή του 1907 (4-5 Ιουνίου). Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 4ης Ιουνίου άρχισε να σκοτεινιάζει από μαύρα σύννεφα και σε μικρό διάστημα εκδηλώθηκε σφοδρή κακοκαιρία, η οποία συνεχίστηκε όλη τη νύχτα με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει ο Ληθαίος ποταμός ιδίως στην περιοχή των Κουτσομυλίων. Αλλά και μέσα στην πόλη τα νερά πέρασαν πάνω από την κεντρική μεταλλική γέφυρα και πλημμύρισαν όλη σχεδόν την πόλη. Συνολικά τα θύματα της πλημμύρας αυτής υπολογίζονται πάνω από διακόσια (200) έως τριακόσια (300), ενώ τα σπίτια που κατέρρευσαν ήταν πάνω από χίλια διακόσια.
Ομως και στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, χιλιάδες ζωικού κεφαλαίου χάθηκε και ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν.
Το ημερολόγια έγραψε 7 Σεπτεμβρίου 2023, που η πόλη των Τρικάλων καλύφθηκε από τις μεγάλες ποσότητες νερού, που έφερε μαζί της η θεομηνία Daniel, που πλημμύρισε όλη την Θεσσαλία και όμοια της δεν είχαμε ξαναζήσει ποτέ,. Ακόμα χειρότερο το σκηνικό σε όλο το Δήμο Φαρκαδόνας και σε πολλά χωριά του Δήμου Τρικκαίων, όπως τα Μεγάλα Καλύβια, η Αγία Κυριακή, το Φλαμούλι, αλλά και του Δήμου Πύλης (Φωτάδα, Παραπόταμος, Βαλομάνδρι).
Σπίτια καταστράφηκαν, περιουσίες χάθηκαν και από την μια μέρα στην άλλη πολλοί συνάνθρωποι μας βρέθηκαν άστεγοι και χωρίς τίποτα απ΄όλα όσα είχαν πριν την καταστροφή. Το μόνο παρήγορο ήταν το ότι ως νομός δεν θρηνήσαμε νεκρούς, όπως άλλοι Θεσσαλικοί νομοί.
Το μέγεθος όμως της καταστροφής πολύ μεγάλο και όσοι το ζήσαμε θα το θυμόμαστε για πάντα.
Ο φακός του trikalaIN.gr είχε αποτυπώσει τότε, μοναδικές εικόνες από την μεγάλη καταστροφή, που σας τις παρουσιάζουμε ξανά σήμερα.
















