H 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και ο εορτασμός της εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπήγια την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.
Οι γλώσσες αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Χρησιμεύουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους πολιτισμούς, προάγουν την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και διευκολύνουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για την συμπλήρωσηείκοσι χρόνων από την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών,με την υποστήριξη της Διευθύντριαςκας Μαριάννας Αποστόλου, του συλλόγου διδασκόντων,με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας κας ΛουΐζαςΠουλιάνακαι της καθηγήτριας Γερμανικής Γλώσσας κας Ευθυμίας Μπαλάφα του 4ου Πειραματικού Γενικού ΛυκείουΤρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», οι μαθήτριες και μαθητέςτων Α΄ και Β΄ τάξεων συμμετείχαν σε ιδιαίτερεςδράσεις για να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών, να συνειδητοποιήσουν τη γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και τη σημασία της, και να αποτελέσουν πολλαπλασιαστές της γνώσης που κατέκτησαν. Ειδικότερα, στο 4ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Τρικάλων διεξάγονται μαθήματα Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, ενώ στόχος αποτελεί η διδασκαλία και πρόσθετων ξένων γλωσσών όπως Ιταλικά και Ισπανικά.
Μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών/τριών σε διαδικτυακά γλωσσικά παιχνίδιακαι ομαδικά κουίζ με χρήση Web2.0 tools,καθώς και την παρουσίαση βίντεο και κειμένων, επιδιώχθηκε να εμπεδώσουν το γεγονός ότιη ανθρωπότητα δεν μιλά μια κοινή γλώσσα, και επομένως οι ξένες γλώσσες είναι απαραίτητες για την ανταπόκριση στις πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές σε μια πολύγλωσση Ευρώπη.
Επίσης, επιδιώχθηκε να ενδυναμωθεί το αίσθημα του ανήκειν και της αποδοχής. Γι’ αυτό το λόγο οι μαθητές/τριεςέγραψαν θετικές λέξεις σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες για την περιγραφή των συμμαθητών/τριών τους στα πλαίσια ενός διαδραστικού παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσαν να γνωρίσουν τη χρήση μεταφραστικών εργαλείων, να έρθουν πιο κοντά ο ένας με τον άλλο και να βιώσουν τη χαρά της αποδοχής και της θετικής αυτοεικόνας μέσω των λέξεων και την έκφραση αυτών.
Η Ευρώπη διαθέτει έναν πραγματικό γλωσσικό θησαυρό. Η εκμάθηση γλωσσών παρουσιάζει πλεονεκτήματα για όλο τον κόσμο καιγια όλες τις ηλικίες. Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε ξένες γλώσσες και να επωφεληθούμε από αυτές σε όλα τα στάδια της ζωής.