Το 4ο ΓΕΛ «Αλ. Παπαδιαμάντης» στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαγανά ορίστηκε η επίσκεψή του Σχολείου μας στις 16 Φεβρουαρίου 2018 . Την Παρασκευή μας υποδέχτηκε εγκάρδια και στο κέντρο ψυχαγωγίας ενημέρωσε τους μαθητές /τις μαθήτριες της Α΄ Λυκείου οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέροςν την παρουσίαση. Παρακολούθησαν επίσης βίντεο από τη χειμερινή και τη θερινή διαβίωση των σπουδαστών. Στο τέλος απηύθυναν ερωτήσεις για να λύσουν κάποιες απορίες τους. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ερώτηση αν επιτρέπεται το τατουάζ και ο υπεύθυνος απάντησε ότι στη νομοθεσία δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο και εξαρτάται από την επιτροπή. Στη συνέχεια στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς προσφέρθηκαν χυμοί.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της σχολής και στο Στρατιωτικό Μουσείο όπου παρακολούθησαν την πορεία του 5ου συντάγματος. Στρατιωτικό Το Μουσείο έχει 4 αίθουσες, από αυτές οι δύο είναι αφιερωμένες στη ΣΜΥ και οι άλλες δύο στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο ήταν εγκατεστημένο στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα η Σχολή. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού συμμετείχε στους αγώνες του Έθνους με αποκορύφωση την εποποιία του Υψώματος 731, το Μάρτιο του 1941.

Οι μαθητές /μαθήτριες έμαθαν για το έμβλημα της Σχολής, που είναι η κουκουβάγια και αντιπροσωπεύει τη σοφία και ο διπλός πέλεκυς ο οποίος αντιπροσωπεύει τη δύναμη. Διάβασαν το αρχαίο ρητό: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι» (Πλάτων: Κρίτων, 51β.).

Στα Νέα Ελληνικά: «Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση.»

Στο τέλος άκουσαν για την ιστορία του 5ου Συντάγματος Πεζικού και σας την παραθέτουμε όπως υπάρχει στην ιστοσελίδα της Σχολής.

Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού πρωτοσυστάθηκε στην Πάτρα το 1877. Τo 1904 ορίστηκε έδρα του η πόλη των Τρικάλων και το 1971 διαλύθηκε οριστικά. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού από τη σύστασή του, συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του έθνους όπως παρακάτω:

  • Στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
  • Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, συμμετέχοντας στην αποφασιστική μάχη των στενών του Σαρανταπόρου και στη μάχη των Γιαννιτσών.
  • Στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.
  • Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Στις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία.
  • Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, κατά τον οποίο υπήρξε βασικός συντελεστής του έπους της Πίνδου με αποκορύφωμα την απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών στη μάχη του υψώματος 731, επανδρωμένο κυρίως από Αξιωματικούς  και Οπλίτες της Περιοχής Τρικάλων και Καρδίτσας.

Η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος έχει λάβει τις εξής ηθικές αμοιβές:

1.Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως

ΗΔ Υπουργείου Στρατιωτικών, 30 Οκτωβρίου 1920

Το 5ο Σύνταγμα κατά τον υπέρ του Δικαίου και της Ελευθερίας, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίθηκε για την γενναιότητα, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του, ελευθέρωσε υποδούλους αδελφούς μας και πολυπαθή πάτρια εδάφη, στα οποία η Σημαία του υπερήφανα κυμάτισε. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης

  1. Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 163/17-7-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως. Το 5ο Σύνταγμα διακρίθηκε κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία του Μαρτίου 1921. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Δημήτριος Γούναρης

  1. Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 220/17-11-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως. Το 5ο Σύνταγμα κατά τις επιχειρήσεις του Ιουλίου, καθώς και σε αυτές του Σαγγαρίου, επέδειξε γενναιότητα και αντοχή αξιοθαύμαστον, συμβάλλον τα μέγιστα στην επιτευχθείσα ένδοξο Νίκη του Ελληνικού Στρατού και στεφάνωσαν την Σημαία, του με δόξα αφάνταστου ηρωισμού. Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Δημήτριος Γούναρης

https://smy.army.gr/content/50-syntagma-pezikoy-istoriko-kai-ithikes-amoives

Η ενημερωτική μας επίσκεψη μετά από μία ώρα και μισή τελείωσε και οι συνοδοί καθηγητές : Βαΐου Βάιος (ΠΕ02), Αποστολάκης Εμμανουήλ (ΠΕ02), Ζάχος Ζαχαρίας (ΠΕ04) και η Διευθύντρια του Σχολείου Αποστόλου Μαριάννα (ΠΕ05) αφού ευχαριστήσαμε τον κ. Μπαγανά και τον υπεύθυνο του Μουσείου ορίσαμε το επόμενο ραντεβού μας για να ενημερωθούν και οι μαθητές της Β΄Λυκείου και της Γ΄Λυκείου.

Η Διευθύντρια του 4ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων

Μαριάννα Αποστόλου, Γαλλικής Φιλολογίας