Συμμετοχή 5ου Γυμνασίου Τρικάλων στοU-Report

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαΐου η εκδήλωση U-Report που διοργάνωσετο γραφείο της Unicef στην Ελλάδα σε συνεργασία μετον ΔήμοΤρικκαίωνστον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλατφόρμα U-Report σε εφήβους και νέους από την κ. Λίνα Αντάρα. Το U-Reportείναι μια δωρεάν πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για διαδικτυακές ανώνυμες διαβουλεύσεις από παιδιά και νέους. Η εγγραφή γίνεται μέσα από εφαρμογές Facebook Viber, WhatsApp . Κάθε φορά πού γίνεται μία ηλεκτρονική διαβούλευση οι απαντήσεις αναλύονται, χαρτογραφούνται και εμφανίζονται στον ελληνικό ιστότοπο.Στη συνέχεια γίνεται κοινοποίηση στους χρήστες και  διάδοση σε πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Η υποχρέωση αυτή όλων των κρατών περιλαμβάνειτόσο την εύρεση μηχανισμών για την αναζήτησητων απόψεων του παιδιού σε όλα τα θέματα που τον επηρεάζουν, όσο καιη δέουσαβαρύτητα που δίνεται στις εν λόγω απόψεις.

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου παρακολούθησαν προσεκτικά την παρουσίαση της πλατφόρμας U-Report μέσω εγγραφής και συμμετείχαν σε θέματα-ερωτήσεις σχετικά με την βελτίωση των τρόπων συμμετοχής των νέων στα κοινά. Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με παραδείγματα και τα αποτελέσματα της όλης δράσης θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά».

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ.Δημήτρης Παπαστεργίου. Η ομιλία του προς τους μαθητές και τους νέους επικεντρώθηκε στη σημασία της επιδίωξης της ενασχόλησης τους με τα κοινά, αντί να μένουν  παθητικοί θεατές . «Η φωνή και οι απόψεις σας μετράνε, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα για εσάς χωρίς εσάς», τόνισε ο Δήμαρχος.

Διάφορες σκέψεις και ιδέες εξέφρασαν οι μαθητές του 5 Γυμνασίου, όπως η δημιουργία καλύτερων εγκαταστάσεων αθλητισμού, η διεξαγωγή περισσότερων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το σχολείο συγχαίρει   τους μαθητές/τριες για το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα   και συγχαίρει τους καθηγητές κ. Δημήτρη Διατσίγκο και κ.  Νικόλαο Παπαγιαννούλη για την ευκαιρία που έδωσαν στους μαθητές να γνωρίσουν την ενεργητική συμμετοχή στα κοινά εκ των έσω και να κατανοήσουν πώς παίρνονται οι αποφάσεις μέσα από τη δημοκρατική  συμμετοχή τους.