3ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Το Παιδί στον Κόσμο των Τροφίμων»

P1014659

Άσε την τροφή να γίνει το φάρμακό σου
και φάρμακο να γίνει η τροφή σου» Ιπποκράτης

Η διατροφική εκπαίδευση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη γνώση όλα παιδιά. Είναι γνωστό ότι οι βασικές αρχές ισορροπημένης διατροφής και η εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή συμβάλλουν στην πλήρη σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη του ατόμου και απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων χρόνιων ασθενειών.
Οι καλές διατροφικές συνήθειες στις μικρές ηλικίες θέτουν τις βάσεις για καλή υγεία, ενώ αντίθετα οι κακές συνήθειες διατροφής δημιουργούν προβλήματα στην υγεία και οδηγούν στην εμφάνιση πολλών νοσημάτων όπως: διαβήτης, καρδιοπάθειες, υπέρταση, κ.ά. Η ισορροπημένη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας βοηθά στη διατήρηση της υγείας, Η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών των μαθητών /μαθητριών πρέπει να αποτελεί πρωτεύον μέλημα κάθε αναπτυγμένης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας ως παράλληλο στόχο τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας, του ΑΠΘ διεξάγει, από το 2011, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Παιδί στον Κόσμο των Τροφίμων».
Μετά την ενημέρωση που έγινε στα σχολεία από το Α.Π.Θ. ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων αποφάσισε να διοργανώσει μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Γεωπονίας και έτσι βοηθήσει τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου να κατανοήσουν την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής, επίσης να αντιληφθούν ότι η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί το Α και το Ω της υγείας κάθε ανθρώπου. Οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Τάξης συνοδευόμενοι από τη γράφουσα, την Μπανάσιου Ευαγγελία, Φιλόλογο, την Κίτρου Ευαγγελία, Μουσικό και την Σιούλα Αφροδίτη, Φιλόλογο, παρακολούθησαν βιωματικά το πρόγραμμα «Το Παιδί στον Κόσμο των Τροφίμων» με στόχο την εκπαίδευση τους σε θέματα διατροφής, με απώτερο σκοπό την απόλαυση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας, όχι μόνο στην παιδική ηλικία, αλλά και στην ενήλικη ζωή.

P1014660

Όταν φτάσαμε στο αγρόκτημα Γεωπονίας μας υποδέχθηκαν η Χαρά και η Έρη για να μας μυήσουν στον θαυμαστό κόσμο των τροφίμων. Αρχικά, οι μαθητές/μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων να απολαύσουν έναν περίπατο στην ιστορία της διατροφής και να κατανοήσουν τη σχέση αυτής με την υγεία. Με τη χρήση ενός «πρότυπου» πιάτου, το οποίο πήραν μαζί τους τα παιδιά με την αποχώρησή τους, εξοικειώθηκαν με τις έννοιες: θρεπτικά συστατικά, ομάδες τροφίμων, ισορροπημένη διατροφή και τη συμβολή των τροφίμων σε ένα υγιές διατροφικό πρότυπο.
Οι μαθητές /μαθήτριες της Α΄ Τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν βιωματικά στο πρόγραμμα και οι μαθητές/μαθήτριες βελτίωσαν τις γνώσεις για τα τρόφιμα, κατανόησαν το ρόλο τους στη διατροφή, και εξοικειώθηκαν με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων.
Επιπλέον, παρατήρησαν την παραγωγική διαδικασία γιαουρτιού σε εργαστηριακή κλίμακα και ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με το μαγικό κόσμο της χημείας και με το συναρπαστικό κόσμο των μικροοργανισμών. Με τη χρήση οπτικών μέσων δόθηκαν οι βασικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε τα τρόφιμα, ώστε να είναι ασφαλή για την υγεία του καταναλωτή. Τέλος οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να σχεδιάζουν απολαυστικά και υγιεινά μικρογεύματα και ενημερώθηκαν για τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι ετικέτες των τροφίμων.
Για την εποικοδομητική αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύλλογο διδασκόντων και τον διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, τη διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας, Α.Π.Θ. . Επίσης ως συνοδοί καθηγητές να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη ζωντάνια τους, τη διάθεση για μάθηση και την άψογη συμπεριφορά τους.

P1014665

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό προσωπικό :
H Κύρκου Χαρά, από τα Τρίκαλα, είναι Πτυχιούχος Επιστήμονας Τροφίμων Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ και MSc Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ
H Δημητροπούλου Έρη, είναι Πτυχιούχος Επιστήμονας Τροφίμων Τμήματος Γεωπονίας, ΑΠΘ και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ
Η Μπιλιαδέρη Λαμπρίνα, είναι Φοιτήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ
Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αλεξάνδρα- Μαρία Μιχαηλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μαριάννα Αποστόλου,
Καθηγήτρια ΠΕ05, MSc

.