3ο ΓΕΛ Τρικάλων – το erasmus… συνεχίζεται

Μπορεί τα ταξίδια να αναβάλλονται και οι άνθρωποι να ζουν σε κατάσταση εγκλεισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αυτό δεν εμπόδισε όμως την ομάδα του Erasmus+“JoinTheEuropeanTable του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ»να συνεχίσει να είναι δημιουργική και δραστήρια.

Πώς ήταν αυτό εφικτό; Στις 26 Μαΐου και 10 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκαν δύο ηλεκτρονικές συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Ζoom με σκοπό την επικοινωνία όλων των χωρών- εταίρων του προγράμματος (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία). Στόχος των διαδικτυακών αυτών συναντήσεων ήταν η προβολή των εθελοντικών εργασιών που διεξήχθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους (2ου συνεχόμενου για το πρόγραμμα) καθώς και η γνωριμία όλων των παιδιών με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Για την παρουσίαση αυτών των εργασιών προετοιμάσαμε δύο βίντεο, τα οποία επρόκειτο να προβληθούν κατά τη συνάντησή μας στην Ουγγαρία, η οποία δυστυχώς εξαιτίας της γνωστής πανδημίας Covid-19 και των συνεπειών της αναβλήθηκε.

Ας τα πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Σε κάθε μια από τις δύο συναντήσεις μας, η συντονίστρια της κλήσης μάς χώρισε σε υποομάδες, οι οποίες ήταν διακρατικές αφού αποτελούνταν από παιδιά και καθηγητές όλων των χωρών. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με κάποιους από τους μαθητές και να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα χρονικό διάστημα δέκα λεπτών. Έπειτα, ξεκίνησε η διαδικασία παρουσίασης των εργασιών από τους μαθητές, ενώ δυόμιση ώρες μετά η κάθε συνάντηση ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής και τον αναστοχασμό του όλου εγχειρήματος.

Με χαρά διαπιστώσαμε ότι οι προσπάθειες όλων είχαν στεφθεί με επιτυχία! Παρά την αρχική μας ανησυχία, η γνωριμία με τα παιδιά μας έκανε να αισθανθούμε άνετα και να αποβάλουμε το άγχος, μιας και αυτοί βρίσκονταν στην ίδια θέση με εμάς. Νιώσαμε για πρώτη φορά τι πραγματικά σημαίνει να είναι κανείς μέλος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, να έρχεται σε επαφή με αλλοεθνή άτομα, να συζητά, να ανταλλάσσει απόψεις, να αφουγκράζεται και έτσι να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αναπτύσσει πνεύμα οικουμενικής συνείδησης.

Επόμενος στόχος: η παρουσίαση των ηλεκτρονικών φυλλαδίων του προγράμματος και η ο διαγωνισμός για την πρωτιά!

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα παιδιά και τους καθηγητές όλων των χωρών που παρά τις αντίξοες συνθήκες δεν σταμάτησαν ποτέ να μας εμψυχώνουν και να μας βοηθούν. Νιώθουμε ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω του σχολείου να ζήσουμε αυτή την εμπειρία και ανυπομονούμε ιδιαίτερα να γνωρίσουμε από κοντά τους ευρωπαίους φίλους μας, καθώς η εμπειρία του Erasmus… συνεχίζεται.

3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης»

Συμμετέχοντες: Θεοδώρου Δημήτρης, Καλαντζή Μυρσίνη, Καραούλη Τίνα, Κουτσαμπελούλη Λεμονιά, Λάππα Ελευθερία,Λεπενιώτη Ειρήνη, Λέσι Μπράιαν,ΜαγκούτηΒάσια, ΜπατατέγαΈβελυν, ΝταϊλιάνηΤζοάννα, Παπαγεωργίου Ναταλία, Πλεξίδας Γρηγόρης, Τζίκα Μαρία, Τρέλη Μάρα, Φραγκιαδουλάκης Άγγελος

Επιμέλεια κειμένου: Καλαντζή Μυρσίνη, Κουτσαμπελούλη Λεμονιά, Νταϊλιάνη Τζοάννα

Υπεύθυνοι καθηγητές: Βαναργιώτης Αλέξανδρος, Βαργιάμη Δήμητρα, Κουκουλέτσος Λάζαρος, ΜέλλιουΒανέσσα, Φέρνες – ΡουσιαμάνηΚριστίν (2018-19)

Συντονίστρια προγράμματος: Σαμαρά Μαρία