38ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας: Τιμάται ο Πολυχρόνης Νταλάσης

Με μία βραδιά Βυζαντινής Χορωδιακής Μουσικής συνεχίζεται την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 στις 8.30 το βράδυ στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο της πισίνας του Mouzaki Palace Hotel το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουλίου και περιλαμβάνει βραδιές λαικής και ρεμπέτικης μουσικής, έντεχνης, τζαζ, εκκλησιαστικής, κλασικής, hip hop και παραδοσιακής μουσικής.

Σε ένα μαγευτικό χώρο, πανέμορφο, δροσερό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, θα εμφανιστεί η ιστορική Βυζαντινή Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή και Ιεροψάλτου Δημητρίου Καταραχιά και θα ερμηνεύσει ύμνους του Αγίου Σεραφείμ μελοποιημένους από τον Μακαριστό Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Καρδίτσας, Δάσκαλο και Χοράρχη Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη. Το αφιέρωμα στην Υμνολογία του Πολιούχου μας Αγίου Σεραφείμ περιλαμβάνει αξιόλογες συνθέσεις Δοξαστικών, Ιδιόμελων, Μεγαλυναρίων και άλλων του Αγίου Σεραφείμ μελοποιημένα με ξεχωριστό τρόπο και ύφος από τον Μακαριστό Πρωτοψάλτη. Επίσης θα τιμηθεί για την προσφορά του στη Μουσική Εκπαίδευση, στο Αναλόγιο και στην Ψαλτική Τέχνη, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, κ. Πολυχρόνης Νταλάσης.

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί το μουσικό σύνολο «Περσέας και Ανδρομέδα» με την τραγουδίστρια Ματίνα Σακιώτη και τον κιθαρίστα Βασίλη Τζέλλα, παρουσιάζοντας δικές τους εκτελέσεις έντεχνης μουσικής σε ύφος βυζαντινό, μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι σε στίχους του Άγγελου Σικελιανού και σε μελοποίηση του εκλιπόντος φίλου τους Ντίνου Τσίπρα.

Στα πλαίσια του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υλοποιείται και ένα πολύ σημαντικό επιμορφωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο μουσικής. Από σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020 στις 5 το απόγευμα θα αρχίσει το τριήμερο 7ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Παιδικής – Σχολικής – Μικτής Χορωδίας που θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής με τη συμμετοχή Διευθυντών Μουσικής – Καθηγητών Μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σε όλες τις βραδιές λαμβάνουν μέρος πολύ σημαντικά ονόματα της Τέχνης και της Μουσικής της περιοχής μας και όχι μόνο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και ο Νίκος Ευθυμιάδης προσωπικά πάντα στήριζαν τις νέες καλλιτεχνικές, δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους και δίνοντάς τους βήμα. Ειδικότερα τους καλλιτέχνες και τα μουσικά σύνολα της περιοχής.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίοι καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Πάνω από 150 μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, συμφωνικές ορχήστρες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που συνίσταται σε βραδιές όπερας, μουσικής δωματίου, ρεσιτάλ, συνέδρια, συναντήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, συναυλίες κοσμικής και θρησκευτικής μουσικής. Επίσης περιλαμβάνει εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής και άλλων ειδών τέχνης. Ακόμη υλοποιούνται σημαντικά αφιερώματα σε προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Σπύρος Αργύρης, ο Θεόδωρος Αντωνίου, ο Ugo-Νικόλαος Φώσκολος, ο Πρωτοψάλτης Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, κ.α.

Το 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Giovanni Animuccia (1520–1571) και Vincenzo Galilei (1520–1591) για τα 500 χρόνια από τη γέννησή τους, Tomaso Giovanni Albinoni (1671-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Johann Sebastian Bach (1685-1750) για τα 270 χρόνια από το θάνατό του, Giuseppe Tartini (1692-1770) για τα 250 χρόνια από το θάνατό του, και Γιάννη Χρήστου (1926-1970) για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

Μακριά από λαϊκισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού, το Διεθνές  Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτελεί μία σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Μουσική, ενισχύοντας πάντα το τοπικό καλλιτεχνικό δυναμικό.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι, που πραγματοποιείται στη διάρκεια όλης της χρονιάς με πολλές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους και σε διαφορετικές περιοχές, να γίνονται Κοινωνοί της Μουσικής ευρύτερα στρώματα της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον ανοιχτό χώρο του Mouzaki Palace Hotel, με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, απόστασης και υγιεινής που επιβάλλουν οι συνθήκες, τόσο για τους ακροατές, όσο και για τους εκτελεστές.

Για την διοργάνωση συμβάλουν ο Δήμος Μουζακίου, το ΕΒΕ Καρδίτσας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και ο Πανελλήνιος Ελληνοιταλικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων.

Η διοργάνωση είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.

Τις εκδηλώσεις του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρουσιάσει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 38ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

 

Παρασκευή 3 Ιουλίου – Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 – 7ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας

Παρασκευή 3 Ιουλίου – Βραδιά Βυζαντινής Μουσικής – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

Δευτέρα 6 Ιουλίου – Βραδιά Λαικής και Ρεμπέτικης Μουσικής – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

Τρίτη 7 Ιουλίου – Βραδιά Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

Τετάρτη 8 Ιουλίου – Βραδιά Τζαζ Μουσικής – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

Παρασκευή 10 Ιουλίου – Βραδιά Δημοτικής και Παραδοσιακής Μουσικής – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

Κυριακή 12 Ιουλίου – Εμφανίζεται το συγκρότημα «Χίλιες Φωνές» – Τραγουδάει η Νατάσα Καραγιάννη, στο πιάνο συνοδεύει ο Καθηγητής Δημήτρης Παπαευαγγέλου – Ώρα έναρξης 8:30 μμ.

 

Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας.