30.000 μάσκες θα προμηθευτεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή των μαθημάτων στο χειμερινό εξάμηνο θα ακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των διά ζώσης διδασκαλιών.
Ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων κ. Γιάννης Θεοδωράκης επισήμανε πως στη Σύγκλητο αποφασίστηκε να ακολουθηθούν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, «γι’ αυτό και εμείς θα εφαρμόσουμε τα διά ζώσης μαθήματα για τα επιλεγόμενα, τα κλινικά και τα εργαστηριακά που συνήθως έχουν κάτω από 50 φοιτητές. Για τα υπόλοιπα μαθήματα, τα λεγόμενα μαθήματα «κορμού» που είναι και τα περισσότερα, θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως διδασκαλίες».

Τα μαθήματα χειμερινού εξαμήνου θα αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου και ήδη τα Τμήματα επεξεργάζονται τα στοιχεία με τις αίθουσες, όπου μπορούν να διεξαχθούν διά ζώσης μαθήματα.
«Υπάρχουν αίθουσες που δεν θα χρησιμοποιηθούν, καθώς δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, να αερίζονται. Γι’ αυτό και τα Τμήματα αυτή την περίοδο καταγράφουν ποιες αίθουσες έχουν τις προϋποθέσεις για να δεχτούν τους φοιτητές» επισήμανε ο αντιπρύτανης.
Στο ερώτημα κατά πόσο το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να υλοποιήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το χειμερινό εξάμηνο, απάντησε πως υπάρχουν τα πληροφοριακά συστήματα, όπως και η εμπειρία των καθηγητών για να διεξάγουν τα μαθήματα.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως «το πρυτανικό συμβούλιο αποφάσισε την προμήθεια πολλών χιλιάδων μασκών που θα διατεθούν στους φοιτητές και το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης θα αγοραστούν όλα τα απαραίτητα υλικά που χρειάζονται για την προφύλαξη εργαζομένων, φοιτητών και καθηγητών».
Στην ερώτηση πώς τα πήγαν οι υποψήφιοι στην εξ’ αποστάσεως εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, απάντησε πως «τα ποσοστά επιτυχίας που σημείωναν οι φοιτητές στα μαθήματα στα προηγούμενα χρόνια με τις διά ζώσης εξετάσεις, τα ίδια σημείωσαν και τώρα με την εξ’ αποστάσεως εξέταση. Δεν επιβεβαιώθηκαν δηλαδή, όσοι έλεγαν ότι με την εξ αποστάσεως εξέταση θα ήταν πιο εύκολο να περάσουν το μάθημα.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών Θεμάτων κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης ανέφερε πως το Πανεπιστήμιο θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 30.000 υφασμάτινες μάσκες για τους φοιτητές. Επίσης θα γίνει προμήθεια 5.000 μασκών για τους εργαζόμενους (από δύο-τρεις μάσκες για κάθε εργαζόμενο), ενώ μάσκες θα λάβουν και οι καθηγητές».
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αυτή την περίοδο οργανώνεται, προκειμένου να υποδεχτεί τους φοιτητές μετά από περίπου επτά μήνες, όταν και έκλεισε λόγω της καραντίνας, ενώ στη συνέχεια πολλές διαδικασίες διεξάγονταν μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Άλλωστε ακόμη και τώρα οι συνεδριάσεις της Συγκλήτου πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω υπολογιστή.