Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ( World Hearing Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου. Η καθιέρωση της μέρας ακοής έγινε το 2007 με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος όσον αφορά την σπουδαιότητα της αίσθησης της ακοής. Ακόμα να προαχθεί η πρόληψη των αιτιών που προκαλούν προβλήματα ακοής αλλά και η αποκατάσταση εφόσον προκληθεί βλάβη στην ακοή.
Προβλήματα στην ακοή παρουσιάζει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών αλλά δεν εξαιρείτε καμιά ηλικία ακόμα και τα βρέφη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 1,2 εκατ. άτομα με πρόβλημα ακοής. O αριθμός αυτός, το 2030 υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 1,5 εκατ. και το 2050 τα 1,8 εκατομμύρια.
Η εκτίμηση των προβλημάτων της ακοής και των αυτιών μας πρέπει να γίνεται από τον Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα δώσει τις σωστές συμβουλές για πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση.
Στον τομέα της επίλυσης των προβλημάτων ακοής, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Κατά κανόνα σχεδόν για όλα τα περιστατικά με προβλήματα ακοής υπάρχει μια λύση. Η σωστή λύση θα δοθεί σε κάθε περιστατικό αφού υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις από τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να σχετίζεται με κάποια χειρουργική επέμβαση, με την τοποθέτηση ακουστικών βαρηκοΐας ή τέλος με την τοποθέτηση με χειρουργική επέμβαση κοχλιακού εμφυτεύματος.
Το κοχλιακό εμφύτευμα αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας και με την τοποθέτηση του στο εσωτερικό του αυτιού του ανθρώπου που έχει χάσει ολοσχερώς την ακοή έχουμε ολική επαναφορά της ικανότητας ακοής. Έτσι άνθρωποι που ζούσαν ηχητικά απομονωμένοι από το περιβάλλον με όλες τις αρνητικές συνέπιες αυτής της κατάστασης αυτής, με την τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος επανεντάσσονται πλήρως στην κοινωνία.
Εδώ και ένα χρόνο έχει πιστοποιηθεί και λειτουργεί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων όπου γίνονται εμφυτεύσεις δωρεάν σε ανθρώπους που έχουν πλήρη απώλεια ακοής. Έτσι θα μπορεί και ο πληθυσμός της κεντρικής Ελλάδος να εξυπηρετηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Σημειωτέων ότι είναι η Λάρισα είναι μοναδική επαρχιακή πόλη μετά την Αθήνα και Θεσσαλονίκη που υπάρχει τέτοιο αναγνωρισμένο κέντρο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΩΡΛ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ