23ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος,

Το 23ο Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος, θα διεξαχθεί κατά το τριήμερο από Παρασκευή μέχρι και Κυριακή, 9 έως 11 Οκτωβρίου 2020, στο ξενοδοχείο ‘’DivaniPalace’’στη Λάρισα.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Εκπαίδευσης & Έρευνας και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ClevelandClinic των ΗΠΑ, την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας και το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.

Όπως αναφέρει ο Φίλιππος Τρυποσκιάδης, καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, «σκοπός του συνεδρίου είναι να αναλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ενότητες που ενδιαφέρουν τον Έλληνα γιατρό, να τον φέρουν κοντά στις σύγχρονες εξελίξεις και να τον βοηθήσουν στην καθημερινή κλινική πράξη.»

Το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώνει σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο καρδιολόγο αλλά και άλλες ιατρικές ειδικότητες, περιλαμβάνει διαλέξεις εξεχόντων Ελλήνων και ξένων ερευνητών, στρογγυλά τραπέζια, δορυφορικές διαλέξεις και επιστημονικές αντιπαραθέσεις σε αμφισβητούμενα θέματα. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν αλλά και θα συμμετάσχουν ενεργά,

διεθνείς προσωπικότητες της Καρδιολογίας και Έλληνες γιατροί που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, στο συνέδριο θα εξεταστούν και θα αναλυθούν θέματα που θα καλύψουν το σύνολο της καρδιολογίας όπως:

* Η οξεία και χρόνια στεφανιαία νόσος, οι επιπτώσεις στην υγεία του ασθενή και οι νεότερες εξελίξεις στη φαρμακευτική και επεμβατική αντιμετώπιση της.

* Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, στένωση ή ανεπάρκεια, η επιβάρυνση που επιφέρουν στην υγεία του καρδιολογικού ασθενή και οι τρόποι αντιμετώπισης τους.

* Η καρδιακή ανεπάρκεια και οι τρόποι αντιμετώπισης της. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στις νεότερες εξελίξεις που σχετίζονται με την μεταμόσχευση καρδιάς.

* Η κολπική μαρμαρυγή και οι νεότερες εξελίξεις στη φαρμακευτική – επεμβατική αντιμετώπισή της. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην αντιμετώπιση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και οξέα στεφανιαία σύνδρομα ή αγγειοπλαστική.

* Η γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος, οι μοριακοί μηχανισμοί που την ελέγχουν και η κλινική συμβολή του φαινομένου στην καρδιακή ανεπάρκεια. Θα αναζητηθούν οι παρεμβάσεις που μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος.

* Ο γενετικός έλεγχος στις συγγενείς μυοκαρδιοπάθειες, η απεικόνιση τους και η διάκριση τους από τις δομικές μεταβολές που επιφέρει ο αθλητισμός στην καρδιακή μορφολογία. Στο συνέδριο θα εξεταστεί επίσης η σχέση των μυοκαρδιοπαθειών με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και οι επιπτώσεις τους σε ειδικές καταστάσεις όπως η λοχεία.

* Όπως κάθε χρόνο, η τελευταία μέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνει ειδικό καρδιαγγειακό σεμινάριο με θέματα «Η διασταύρωση του διαβήτη με τις καρδιαγγειακές παθήσεις» το οποίο διοργανώνεται από την ΕΜΕΚΑ στο οποίο μετέχουν οι Σ. Αδαμόπουλος, Αθήνα – Γ. Φιλιππάτος, Αθήνα -R.C. Starling, Κλίβελαντ – Φ.Τρυποσκιάδης, Λάρισα.

* Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ειδικό καρδιαγγειακό σεμινάριο για τη χρόνια στεφανιαία νόσο καθώς και διακεκριμένες διαλέξεις.

* Ειδικότερα περιλαμβάνει διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες όπως:

-«Αντιπηκτική θεραπεία πνευμονικής εμβολής», Σ. Κωνσταντινίδης, Αλεξανδρούπολη

-«Αρτηριακή υπέρταση και COVID-19» Κ. Τσιούφης, Αθήνα

-«Καρδιακή Συμμετοχή στην COVID-19» , Ε. Ηλιοδρομίτης, Αθήνα

-«Εξελίξεις στην υπολιπιδιαμική αγωγή: οι αναστολείς της PCSK9», Δ. Μιχαηλίδης, Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο έχει αξιολογηθεί με 21 μόρια από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και η συμμετοχή όλων των γιατρών που είναι εγγεγραμμένοι στους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους είναι δωρεάν.