23.300 έλεγχοι της Εφορίας αλλά… χωρίς ελεγκτές

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επικεντρώνει το ελεγκτικό της ενδιαφέρον στα χρόνια 2012 – 2016, ωστόσο αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Την έλλειψη μηχανισμού. Παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που ουσιαστικά ακυρώνουν τόσο τις εντολές ελέγχου όσο και τα αποτελέσματά τους, με το σκεπτικό ότι αφορούν παλαιές υποθέσεις οι οποίες έχουν παραγραφεί, η φορολογική διοίκηση αποφάσισε, όπως και το 2016, το 60% των ελέγχων να αφορά το διάστημα της τελευταίας πενταετίας.

Όπως τονίζεται στην απόφαση που υπογράφει ο επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης, θα υπάρξουν 23.300 έλεγχοι εκ των οποίων οι 3.500 θα είναι πλήρεις, κάτι που σημαίνει ότι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα θα ελεγχθούν για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Οι έλεγχοι θα υλοποιηθούν από τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις εφορίες.

Κι εδώ γεννάται το μεγάλο ζήτημα. Τόσο τα κέντρα ελέγχου όσο όμως και οι εφορίες είναι υποστελεχωμένες. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”, αυτό που προέχει είναι να ανασυνταχθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός καθώς ακόμα και σε καίρια πόστα παρατηρούνται προβλήματα. Μάλιστα, γίνετα γνωστό, πως αρκετοί δεν γνωρίζουν πως να διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, ξέρουν από προσωρινούς ελέγχους, δηλαδή από καταλογισμό παραβάσεων, έκδοση αποδείξεων και απόδοση παρακρατούμενων φόρων σε εστιατόρια, κέντρα δισκέδασης, κ.λπ.

Πηγή: Καθημερινή