22 Μαρτίου. Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού

aithousa synedr

Μια προσεκτική ματιά γύρω μας επιβεβαιώνει τις ανισότητες, το μίσος, τη βία και τα πρότυπα βίας που κυριαρχούν στις σύγχρονες κοινωνίες. Δείχνουμε να μην έχουμε διδαχθεί από την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία και τα δεινά που έφερε στην ανθρωπότητα ο φασισμός και ο ναζισμός με τους εκατομμύρια νεκρούς και τις ιδεολογίες μίσους και μισαλλοδοξίας.

Οι Έλληνες πήραμε μέρος στους παγκόσμιους πολέμους και ζήσαμε όλες τις συνέπειες. Υπήρξαμε, και στις μέρες μας γινόμαστε ξανά, οικονομικοί μετανάστες. Ζήσαμε και το φασισμό και το ρατσισμό.
Όλοι οι Έλληνες έχουμε την υποχρέωση να μην αφήσουμε την Ιστορία να επαναληφθεί και τα παιδιά μας να γίνουν θύματα. Θύματα στο σώμα, στο πνεύμα και στην ψυχή.

Εμείς οι δάσκαλοι δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που είπε ο μεγάλος δάσκαλος Δ. Γληνός «Ο δάσκαλος όχι μόνο πρέπει να έχει γνώμη και πίστη για το έργο του, αλλά και υποχρέωση ιερή να τρέφει τη μέριμνα του μέλλοντος και να βοηθάει με όλη του τη δύναμη την καλυτέρευση του παρόντος». Μόνο τότε θα μπορέσουμε να χτίσουμε γέφυρες, γέφυρες που θα βοηθήσουν τους μαθητές μας να περάσουν σε μια κοινωνία συνεργασίας, αποδοχής και ισότητας. Και στη συνέχεια να χτίσουν το δικό τους κόσμο ενσυναίσθησης, φιλίας και αλληλεγγύης. Για να μην ξεχνάμε και τα λόγια του άλλου μεγάλου δασκάλου μας Ν. Καζαντζάκη «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

Η Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού δεν είναι μια μέρα θύμησης. Είναι μια μέρα ανάληψης ευθυνών απέναντι στο μέλλον που έρχεται.

                  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γκαμπράνας Αθανάσιος                     Καργιώτη Χαρίκλεια