20 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας – Ένα μήνυμα από τους Ευρωπαίους Επαγγελματίες Μελισσοκόμους!

Χαρούμενη Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σε όλους τους λάτρεις των μελισσών, τους υπερασπιστές και τους προστάτες τους σε όλο τον κόσμο! Ας αφιερώσουμε μια στιγμή σήμερα για να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε αυτά τα εργατικά πλάσματα που συμβάλλουν σημαντικά στη ζωή και την επιβίωσή μας κι ας υποστηρίξουμε τις μέλισσες κάνοντας τις σωστές επιλογές!

Η μέλισσα εκφράζει την περιβαλλοντική υγεία, τη βιωσιμότητα και την υπευθυνότητα. Σώζουμε τις μέλισσες προστατεύοντας το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και στηρίζοντας τις ανάλογες πολιτικές και προγράμματα. Μπορούμε όμως όλοι, καθημερινά και χωρίς κόπο να συμβάλλουμε και με δικό μας όφελος!

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η κατανάλωση τοπικού μελιού, εκτός από υγιεινή συνήθεια, βοηθά στην εξασφάλιση περισσότερων πόρων για τις μέλισσες και τη μελισσοκομία; Έμμεσα, αυτή η υποστήριξη βοηθά τις μέλισσες να επικονιάζουν τις καλλιέργειες και τα αυτοφυή φυτά στην περιοχή σας, προωθώντας έναν ενάρετο κύκλο βιοποικιλότητας.

Οι μελισσοκόμοι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση: αθέμιτο ανταγωνισμό από την αυξανόμενη εισαγωγή,  από χώρες εκτός ΕΕ, πολύ φθηνού «μελιού» με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη. Αυτό επιδεινώνει άλλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι και οι μέλισσες τους, όπως οι αυξημένες απώλειες μελισσών και η μειωμένη παραγωγή μελιού  λόγω της κλιματικής αλλαγής. Με την αγορά τοπικού μελιού, υποστηρίζετε τις τοπικές μέλισσες σας και συνεπώς την τοπική επικονίαση, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα άνθρακα λόγω των μικρότερων αποστάσεων μεταφοράς.

Φυσικά, υπάρχουν υπέροχα και υψηλής ποιότητας μέλια από όλο τον κόσμο. Η προέλευση του μελιού αναφέρεται πάντα κι οι Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι έχουν υποστηρίξει έναν νέο νόμο για την επισήμανση, ώστε τα μείγματα μελιών από διάφορες χώρες να αναγράφονται πλέον στην ετικέτα αντί να αναγράφεται απλώς «μέλι από χώρες της ΕΕ κι εκτός ΕΕ». Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα όταν αγοράζετε μέλι για να κάνετε ενημερωμένες επιλογές!

Γνωρίζουμε όλοι ότι χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει ζωή. Σώστε τις τοπικές σας μέλισσες υποστηρίζοντας τους τοπικούς σας μελισσοκόμους. Πώς;

Αγοράστε και απολαύστε τοπικό μέλι!

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι σας

http://www.professional-beekeepers.eu/