20.000 οι μετανάστες στο Βόλο!

metanastes

Ανθρωποι διαφόρων χρωμάτων, άνθρωποι άλλων ηθών, εθίμων και νοοτροπίας… «Το διαφορετικό δεν είναι και κακό». Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν οι ομιλητές στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο του Βόλου με τίτλο «Ο ρόλος και η συμβολή των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) στην κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών». Αυτή τη στιγμή στο Βόλο οι μετανάστες υπολογίζεται ότι αγγίζουν τους 20.000!

Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών στη Μαγνησία είναι Αλβανοί και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν φτάνουν τους 18.000 και από αυτούς οι 14.000 διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Περίπου 200 είναι οι Νιγηριανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι Κινέζοι, Πακιστανοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι και από άλλες χώρες της… Αφρικής.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως τόνισε ο Νίκος Χαυτούρας, Πρόεδρος Επιτροπής Μεταναστών Δήμου Βόλου, το βασικό πρόβλημα των μεταναστών είναι η αδικία που αντιμετωπίζουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίησή τους. «Παρόλο που πληρώνουν τα πάντα κανονικά πρέπει να ανανεώνουν κάθε τόσο την κάρτα παραμονής τους. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να έχουν 125 ένσημα που είναι πολλά σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και οικονομικής ύφεσης».

Από την πλευρά του ο Έντι Ταφάϊ, πρόεδρος των Αλβανών Μεταναστών Νομού Μαγνησίας «ILIRIA», τόνισε ότι «τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δεν μετρούνται με λέξεις» και πρόσθεσε πως το βασικό είναι η νομοθεσία. «Χιλιάδες οικογένειες αυτή την στιγμή μένουν παράνομα λόγω της νομοθεσίας» τόνισε, ενώ στο ίδιο πρόβλημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νιγηριανών Μαγνησίας Κένετυ Ομόργκε.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τηΣύμπραξη Φορέων «Διαδράσεις Πολιτισμού» που υλοποιεί πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών, εθνικός φορέας υλοποίησης του οποίου είναι το Υπουργείο Εσωτερικών – Διεύθυνση Μεταναστευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.