2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν ακόμα τραπεζικό λογαριασμό

2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν ακόμα τραπεζικό λογαριασμό.

Πέρυσι, η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν ακόμα τραπεζικό λογαριασμό ή πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικών συσκευών.

Ειδικά σε στις υποανάπτυκτες χώρες σε όλο τον κόσμο, η πρόσβαση στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περιορίζεται από παράγοντες, όπως η γεωγραφία ή η πολιτική αστάθεια. Στην Κένυα, για παράδειγμα, το ήμισυ του πληθυσμού πρέπει να ταξιδέψει για περισσότερο από 30 λεπτά για να φτάσει στην πλησιέστερη τράπεζα.

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, πάνω από το 20% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να λαμβάνουν μισθούς, να προβαίνουν σε μεταφορά χρημάτων σε μετρητά, να πληρώνουν λογαριασμούς και άλλες υπηρεσίες με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως χωρίς τραπεζικό λογαριασμό ή κάποιο άλλο μηχανισμό για την κατάθεση χρημάτων, αυτοί οι πολίτες εξαρτώνται από τα φυσικά μετρητά για να κάνουν τις οικονομικές συναλλαγές τους. Δυστυχώς, αυτή η εξάρτηση αποδυναμώνει τις εθνικές οικονομίες, αφού οι διεφθαρμένες πρακτικές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, και τελικά, βάζει εμπόδια στους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους ή με τις επιχειρήσεις.

Αλλά πώς τα φυσικά μετρητά περιορίζουν τις οικονομικές δραστηριότητες των καταναλωτών;

Τα φυσικά χρήματα μπορούν να χαθούν ή να κλαπούν, και μάλιστα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, οι αλλαγές στην οικονομία επηρεάζουν τον πελάτη και όχι την τράπεζα, αφού δεν μπορεί να καρπωθεί τους τόκους από τις καταθέσεις.

Ο αντίκτυπος της εξάρτησης από μετρητά γίνεται αισθητός περισσότερο στις υπανάπτυκτες χώρες του τρίτου κόσμου, όπου, χωρίς πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις τράπεζες, τα άτομα δεν μπορούν να επενδύσουν ή να υλοποιήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, και έχει ως αποτέλεσμα και έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Αλλά τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα και πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να βοηθήσουν στην προώθηση της οικονομικής ένταξης στα υποανάπτυκτα έθνη παγκοσμίως;

Οι πληρωμές μέσω κινητών συσκευών ελαχιστοποιεί τα μετρητά

Τα τελευταία χρόνια, αναδυόμενες τεχνολογίες όπως πληρωμές μέσω κινητών συσκευών βοήθησαν τις χώρες σε κάθε ήπειρο να μεταρρυθμίσουν την οικονομική τους υποδομή και να στραφούν προς ένα μοντέλο χωρίς μετρητά.

Φερ’ ειπείν στη Σουηδία το δίκτυο κινητών πληρωμών πραγματικά πρωτοπορεί , αφού μόνο το 1% του συνόλου των εθνικών συναλλαγών διεξάγεται μέσω μετρητών. Ενώ στην Κίνα οι ηλεκτρονικές πληρωμές και οι μεταφορές χρημάτων, έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που ακόμη και οι άστεγοι ζητούν δωρεές μέσω ψηφιακών πορτοφολιών.

Η συνεργασία ανοίγει το δρόμο για νέες τεχνολογίες

Η συνεργασία συμβάλλει επίσης στη οικονομική βελτίωση των υποανάπτυκτων χωρών – για παράδειγμα οι πάροχοι εμβασμάτων συνεργάζονται με τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να βοηθήσουν τους μετανάστες να στείλουν τα χρήματα τους στο σπίτι τους ή στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο αντίκτυπος των εμβασμάτων για ορισμένες χώρες ουσιαστικά θεωρείται πολύτιμος, αφού μόνο στις Φιλιππίνες, το 10% του ΑΕΠ προέρχεται από τους μετανάστες που ζουν σε ξένη χώρα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα Προγράμματα Προσανατολισμού της χώρας που υφίστανται στις Φιλιππίνες , τα οποία συμβάλλουν στην προετοιμασία του εδάφους για τους μετανάστες που σκοπεύουν να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού, και τους δίνουν το πλεονέκτημα να επωφεληθούν πλήρως από την απασχόληση στο εξωτερικό.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των εμβασμάτων, οι αρμόδιοι οικονομικοί θεσμοί σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα τέτοιων υπηρεσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η 35η σύνοδος κορυφής των G8 το 2009 ενέκρινε “5×5” – μια πρωτοβουλία για τη μείωση του συνολικού κόστους των εμβασμάτων από 10% σε 5% σε πέντε χρόνια. Μετά από αυτόν τον στόχο, το μέσο παγκόσμιο κόστος αποστολής εμβασμάτων μειώθηκε στο 7,09% τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, οι χώρες της Αφρικής, όπου το κόστος των εμβασμάτων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό (9,27%), είναι ακόμη πολύ μακριά από αυτό το σπουδαίο πλεονέκτημα.

texnologia.net