2.700 ευρώ ο ανώτατος μισθός στο δημόσιο

dimosio1

Στην τελική ευθεία εισήλθε η κατάρτιση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα ως τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προτού έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το «Βήμα» επιφέρει πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο σύστημα αμοιβών με την κατάργηση των επιδομάτων και την άμβλυνση των κραυγαλέων μισθολογικών ανισοτήτων, οι οποίες επικρατούν ακόμη και στον «στενό» δημόσιο τομέα.

Πρώτον, θεσπίζεται ανώτατο όριο αμοιβής στους βασικούς μισθούς των υπαλλήλων στο Δημόσιο, το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 2300 ευρώ.

Δεύτερον, τη διατήρηση τριών μόνο γενικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται και σήμερα. Αυτά είναι, το επίδομα σπουδών, το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Τρίτον, την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ποσό που θα φθάνει ως τα 400 ευρώ και η χορήγησή του θα κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία των υπαλλήλων. Το ποσό αυτό θα μειώνεται σε βάθος χρόνου ανάλογα με το ποσό το οποίο ενσωματώνεται στο βασικό μισθό, έτσι ώστε να μην κατρακυλήσουν οι υφιστάμενες ονομαστικές αμοιβές της πλειονότητας των υπαλλήλων, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα κυρίως από το ύψος των επιδομάτων.

Τέταρτον, τη μετατροπή του κινήτρου απόδοσης σε πριμ παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα χορηγείται στους υπαλλήλους έπειτα από αξιολόγηση.

 

Πηγή Newsbeast