17,3 εκατ. ευρώ οι οφειλές στο νοσοκομείο Τρικάλων

nosokomio_trikalon_copy

 

 

 

 

Σε οικονομικό μαρασμό έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας – και όχι μόνο – η πολιτική των ασφαλιστικών ταμείων να αφήνουν «φέσι», ποσά που αφορούν σε νοσήλια ασφαλισμένων τους. Ταμεία όπως μεταξύ άλλων ο σημερινός ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ κ.ά.), ο ΟΑΕΕ, ο Οίκος Ναύτου οφείλουν εδώ και 3 χρόνια (από το 2010) το ποσό των 167 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να εξοφλούν τις απαιτήσεις προς τρίτους (προμηθευτές), τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στο τέλος να απαιτούνται ρυθμίσεις χρεών, ρυθμίσεις που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ήδη αρκετές εταιρίες διέκοψαν την επί πιστώσει διάθεση υλικών και φαρμάκων προς τα νοσοκομεία που σε συνδυασμό με την οριζόντια περικοπή των δαπανών για την υγεία, υποχρεώνουν τους πολίτες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά φαρμακεία και να προμηθεύονται μόνοι τους υλικά για τη νοσηλεία τους. Το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της υγείας, όπως βαφτίσθηκε η περικοπή των δαπανών επί υπουργίας Ανδρ. Λοβέρδου, οδήγησε τελικά στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με μεγαλύτερη απαξίωση των δημοσίων νοσοκομείων που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Eλευθερίας  το σύνολο των οφειλών ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για νοσήλια, προς τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας από το 2010 μέχρι και σήμερα, ανέρχονται στα 167.678.879, 72 ευρώ ενώ στα 170 εκατ. ευρώ περίπου ανέρχονται οι τρέχουσες απαιτήσεις (οφειλές) των ίδιων νοσοκομείων προς τρίτους.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων το ΙΚΑ οφείλει 3,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ 8,6 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΔ 3,5 εκατ. ευρώ, ο ΟΑΕΕ 512,9 χιλιάδες ευρώ, ο Οίκος Ναύτου 106,4 χιλιάδες ευρώ και τα λοιπά Ταμεία 1,07 (σύνολο οφειλών 17,3 εκατ. ευρώ).

 

 

.