115 νέα είδη ανακαλύφθηκαν στον Μεκόνγκ

Νέα υπό εξαφάνιση είδη ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ. Ενα κροκοδειλάκι, μία διαβολική νυχτερίδα που θα μπορούσε άνετα να εμφανίζεται στην ταινία «Star Wars» και μία χελώνα, είναι τρία μόνο από τα 115 νέα είδη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή το 2016, ανακοίνωσε χθες το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF. Η ευρύτερη περιοχή του ποταμού Μεκόνγκ, η οποία εκτείνεται από τα υψίπεδα του Θιβέτ μέχρι τη Νότια Σινική Θάλασσα, φιλοξενεί μερικά από τα πιο εμβληματικά και παράξενα είδη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πέρυσι, νέα θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά και φυτά εντοπίστηκαν από επιστήμονες στην Καμπότζη, στο Λάος, στη Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, αναφέρει η έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, έκθεση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τρία θηλαστικά, δύο ψάρια, 11 ερπετά, 11 αμφίβια και 88 φυτά» αναφέρεται στην έκθεση. Μετά και τη νέα αυτή καταγραφή, ο αριθμός των νέων ειδών φυτών, πτηνών, θηλαστικών, ερπετών, ψαριών και αμφιβίων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή μεταξύ 1997 και 2016 ανέρχεται σε 2.524.

Κάποια από τα νέα εντυπωσιακά είδη που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ένα είδος κροκόδειλου που ζει στο Βιετνάμ, μία χελώνα και μία νυχτερίδα οι οποίες ζουν στην Ταϊλάνδη, καθώς και ένα πολύχρωμο ψάρι με εντυπωσιακές μαύρες και καφέ λωρίδες στο επιμηκυσμένο σώμα του το οποίο ζει στην Καμπότζη. Μεταξύ αυτών είναι και ο Οdorrana Mutschmanni, ένας πολύχρωμος βάτραχος που ανακαλύφθηκε σε ένα δάσος στο βόρειο ανατολικό Βιετνάμ, ο Euroscaptor orlovi, ένα είδος τυφλοπόντικα που ζει στο Βιετνάμ, μία ορεινή νυχτερίδα με το σχήμα πέταλου που ονομάζεται Phinolofus monticolus και ανακαλύφθηκε από έναν επιστήμονα σε τοπική αγορά στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Σε μια τοπική αγορά, εξάλλου, βρέθηκε στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη και η χελώνα Malayemys isan, η οποία τρέφεται με σαλιγκάρια. Επίσης, στα δάση του βόρειου Βιετνάμ βρέθηκε και ο κροκόδειλος-σαύρα Shinisaurus crocodilurus vietnamensis, ένα ερπετό με φολίδες, που χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό υποείδος ενός άλλου ερπετού που ανακαλύφθηκε το 2003.

Η απειλή

Ο Μεγάλος Μεκόνγκ είναι μία από τις περιοχές της Γης με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και μία από τις πιο απειλούμενες από περιβαλλοντική καταστροφή, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία τονίζει ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές γι’ αυτά τα είδη είναι η οικοδομική ανάπτυξη. Απειλή, εξάλλου, αποτελούν και τα φράγματα για τα χιλιάδες είδη τα οποία ζουν στα γλυκά νερά. «Αυτή η περιοχή φιλοξενεί μια απίστευτα όμορφη άγρια φύση, αλλά και εξαιρετικές κοινότητες ανθρώπων. Οφείλουμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε αυτές οι δύο ομάδες να μπορούν να ζουν μαζί αρμονικά» δήλωσε ο Στιούαρτ Τσάπμαν, περιφερειακός εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) για την περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ.

kathimerini.gr