11 εκατ. ευρώ οι πιστοποιημένες οφειλές προς τους επενδυτές από τον Αναπτυξιακό Νόμου έως τις 30-6-2011

syskexi_espa

Σύσκεψη για τις επενδύσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, παρουσία των θεματικών αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Γρηγορίου και Κοπάνα, του Γεν. Δ/ντη κ. Κώστα Μέγα και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε τα εξής:

«Από 1/7/2011 που παραλάβαμε το ΕΣΠΑ κάναμε άμεσα παρέμβαση στο Υπουργείο ώστε να υπάρξει κανονική ροή εκταμιεύσεων 11 εκ. ευρώ τα οποία οφείλονται στους επενδυτές. Αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για τη ρευστότητα αλλά και τη βιωσιμότητα σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, που έχουν υλοποιήσει επενδύσεις, η καθυστέρηση του κράτους να καταβάλει οφειλόμενες προς αυτούς κοινοτικές ενισχύσεις και να προχωρήσει σε πιστοποιήσεις ολοκληρωμένων επενδυτικών προγραμμάτων. Μέχρι 30/6/2011 οι πιστοποιημένες συνολικές οφειλές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προς τρίτους ανέρχονται στο ποσό των 11 εκατ. Ευρώ.

Η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τη ροή των εκταμιεύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου και των επιστροφών του επενδυτικού ΦΠΑ που έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία 2 χρόνια. Οι επιχειρήσεις έχουν προεισπράξει τα ποσά αυτά από τις τράπεζες και καταβάλλουν πλέον τόκους που και κατά μαρτυρίες των περισσοτέρων εξ’ αυτών θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, όσο και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Υποστηρίζουν δε ότι θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τις προϋποθέσεις για την παράταση του χρόνου υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα καθόσον λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και την αδυναμία άντλησης δανειακών κεφαλαίων από τις τράπεζες και τη μη επιστροφή του επενδυτικού ΦΠΑ, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ολοκληρώσουν το οικονομικό έργο της επένδυσης. Αυτή η αδυναμία τους τις εμποδίζει να ζητήσουν εκ νέου παράταση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει όχι μόνο να μείνει στη μέση η επένδυση αλλά να επιβαρυνθούν να επιστρέψουν εντόκως ληφθείσες δόσεις των ενισχύσεων. Εκτός από τα κεφάλαια που στερούνται οι επιχειρήσεις, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τους, τη συνέχιση της λειτουργίας τους και την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους, δημιουργούνται σοβαρές παρενέργειες στην αλυσίδα της παραγωγής, που έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Οι αντοχές των επενδυτών έχουν περιοριστεί. Η αγορά έχει κουραστεί από τις εγγενείς δυσκολίες γι’ αυτό και στέκεται με φόβο και καχυποψία απέναντι ακόμα και στα εγκεκριμένα προγράμματα.»