100 μέρες δημοτική αρχή… με τον Παπαστεργίου

100

Τρία τα βασικά στοιχεία της σημερινής συνέντευξης Τύπου του Δημάρχου Τρικκαίων για τις 100 πρώτες ημέρες της δημοτικής αρχής: η μοναδικότητα της ενέργειας, η ουσία των πραχθέντων και η δέσμευση για σκληρότερη δουλειά. Ενώ, ταυτοχρόνως, ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου σε πανελλήνιο δίκτυο για τον ιατρικό τουρισμό.

Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ως επικεφαλής της νέας δημοτικής αρχής, που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του Δήμου, εξυπηρέτησης των πολιτών και εμφύσησης οράματος, συγκάλεσε την πρώτη στα χρονικά απολογιστική λογοδοσία προς τους δημότες. Μέσω των εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ, έκανε έναν απολογισμό για τις πρώτες 100 ημέρες της δημοτικής αρχής, παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα σε βασικούς τομείς. Δεν θεώρησε ως πεπραγμένο τις «συνήθεις» ενέργειες – υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες. Εδωσε, όμως, βαρύτητα σε περαιτέρω δράσεις, όπως η καθαριότητα – για πρώτη φορά – τοποθεσιών και ποταμών σε τόσο μεγάλη έκταση. Θέλησε, έτσι, να τονίσει το ότι πολίτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν υπηρεσίες και ο Δήμος να προσφέρει, υπό το πλαίσιο, φυσικά, του μικρού αριθμού υπαλλήλων.

Επισήμανε σαφώς ότι οι υπάλληλοι – πλην μεμονωμένων περιπτώσεων – λειτουργούν με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών, καυτηρίασε όμως αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Επίσης, στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρθηκε στο πλήθος των δράσεων που έχουν γίνει, αδαπάνως αρκετές από αυτές, επαναφέροντας, έτσι, τα όσα στην προεκλογική περίοδο είχε προωθήσει ο συνδυασμός: λύσεις χωρίς χρήματα, με διάθεση και ιδέες. Σημειώνεται, δε, ότι την Παρασκευή κλείνει και ένας χρόνος από την επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», στον μύλο Ματσόπουλου.

Αναφορικά με τα ειδικά ζητήματα του μίνι απολογισμού, ο κ. Παπαστεργίου έκανε αιτιολόγηση έργων και πράξεων, σημειώνοντας ιδιαίτερα εκείνα στα οποία:
– υιοθετήθηκαν λύσεις (σε χωριά ή σε χρονίζοντα ζητήματα, όπως το Κεφαλόβρυσο, ο Παλαιόπυργος, οι υποθέσεις Χατζόπουλου, πλευρές του κυκλοφοριακού, θέματα κοινόχρηστων χώρων κ.α.),
– υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά (προσβασιμότητα ΑμεΑ, πινακίδα πληροφορησης, καταγραφή μισθωμένων ακινήτων, ενέργειες αδειοδότησης δημοτικών κτηρίων, υποβολή προγραμμάτων για φωτοβολταϊκά σε δημοτικά αθλητικά κτήρια κ.α.)
– ή επισταμένως προωθήθηκαν (υποβολή μελετών στο Λίντερ για χωριά του Δήμου, υποβολή μελετών στο ΚΑΠΕ, εξεύρεση λύσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σε δύο διδακτήρια, επανεκκίνηση γιοα πράξεις εφαρμογής, ΖΟΕ, σχέδιο πόλης κ.α.).

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε δύο σημαντικά θέματα:
– την ίδρυση και λειτουργία δύο αντιδημαρχιών στην περιφέρεια του Δήμου, με στόχο την επιτόπια επίλυση των προβλημάτων, καθώς οι αντιδημαρχίες εξοπλίστηκαν με μηχανήματα
– την εκλογή του στην ΚΕΔΕ (μετέχει έχοντας παραιτηθεί από την ΠΕΔ), τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔ και στο ΔΣ του ΟΑΣΠ.
Επίσης, τόνισε τις ενέργειες για την «εξάπλωση» της 4ης διοργάνωσης του Μύλου των Ξωτικών», με έναν ακόμη πνεύμονα, το «νησάκι» να παραδίδεται στους τρικαλινούς.

Στο δε πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, η λειτουργία της δομής Αντιμετώπισης της φτώχειας, η ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Φαρμακείου και Ιατρείου, το Γραφείο Εθελοντισμού, το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», η τοποθέτηση δύο (προς το παρόν) απινιδωτών στο πάρκο Ματσόπουλου, συμπλέκονται με δράσεις για τον πολιτισμό (επαναλειτουργία δύο μουσείων, δράσεις στο παλιό εμπορικό κέντρο με έκθεση φωτογραφίας και εκδηλώσεις, δημιουργία νέων χώρων Ματσόπουλου για το Θεατρικό Εργαστήρι και το Εργαστήρι Ζωγραφικής, επανάχρηση κτηρίου παλιών φυλακών).

Ταυτοχρόνως, περίοπτη θέση είχε ο αθλητισμός (λύσεις στο Κολυμβητήριο, εκπόνηση μελετών για βοηθητικό γήπεδο και γήπεδο Πυργετού, δημοπράτηση περιαστικής ποδηλατικής διαδρομής, υποβολή πρότασης για δεύτερη ποδηλατική διαδρομή εκτός πόλης, κατάθεση φακέλου για φωτοβολταϊκά σε Κολυμβητήριο καιστα δύο κλειστά γήπεδα της πόλης κ.α.).

Ο κ. Παπαστεργίου, με παρόντα στη συνέντευξη τον γενικό γραμματέα του Δήμου κ. Θωμά Παπασίκα, δεν έμεινε σε αυτά, αφού αναφέρθηκε εκτενώς και στα όσα προγραμματίζονται για τις επόμενες 100 ημέρες. Έμφαση έδωσε στον ιατρικό τουρισμό, στο Έτος Τσιτσάνη, στην επισταμένη δημιουργία Υπηρεσίας παραπόνων και υποδοχής δημοτών, στην εκπόνηση νέας Κανονιστικής Απόφασης για Κοινόχρηστους Χώρους, στη Μελέτη «πράσινου» πακέτου: LED, αέριο, net metering κ.α.

Ο κ. Παπαστεργίου, τέλος, υπενθύμισε ότι ουσιαστικά, με τους συνεργάτες και τη συγκεκριμένη δημοτική ομάδα, η δημοτική αρχή προχωρά για να υλοποιήσει δράσεις προς όφελος των πολιτών, με στόχο, σχέδιο και όραμα. Οι «πρώτες όμορφες 100 ημέρες», όπως δήλωσε, «πέρασαν. Πλέον, συνεχίζουμε πιο δυναμικά».

Τι κάναμε

.