Ύπνος: Ποιοι ήχοι θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

 ύπνος για πολλούς είναι δύσκολη υπόθεση. Κάποιοι δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα και γρήγορα. Τωρα, νέα έρευνα δείχνει πως το να ακούμε “καταπραϋντικές λέξεις” την ώρα που κοιμόμαστε μπορεί να ηρεμήσει την καρδιά και να μας οδηγήσει σε πιο βαθύ ύπνο. Οι “ουδέτερες λέξεις” απο την άλλη, δεν επηρεάζουν καθόλου την καρδιά μας.

Επιστήμονες από το GIGA – Center of Research Cyclotron στο ULiège του Βελγίου, σε συνεργασία συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Fribourg στην Ελβετία, ανακάλυψαν ότι το σώμα μας ανταποκρίνεται στον εξωτερικό κόσμο ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Αυτό αμφισβητεί την ιδέα ότι “αποσυνδεόμαστε” εντελώς από το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου και παρέχει νέες γνώσεις για το πώς οι αισθητηριακές πληροφορίες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Οι δρ. Matthieu Koroma, δρ. Christina Schmidt και δρ. Αθνά Δεμερτζή από το Ερευνητικό Κέντρο GIGA Cyclotron στο ULiège, μαζί με μια ομάδα από το πανεπιστήμιο του Fribourg, διεξήγαγαν μια προηγούμενη μελέτη που είχε δείξει ότι οι χαλαρωτικές λέξεις αύξησαν τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και την ποιότητα του ύπνου. Το συμπέρασμα ήταν πως είναι εφικτό να επηρεάσουμε θετικά τον ύπνο, χρησιμοποιώντας λέξεις με νόημα.

Τι έδειξε η έρευνα

Στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, ανέλυσαν τα προηγούμενα ευρήματά τους. Χρησιμοποιώντας ηλεκτροκαρδιογραφήματα διερεύνησαν το πώς αλλάζει ο καρδιακός παλμός όταν ακούμε διαφορετικές λέξεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι η καρδιά επιβραδύνει τη δραστηριότητά της μετά την ακρόαση χαλαρωτικών λέξεων, αλλά όχι με ουδέτερες λέξεις (λέξεις που τοποθετήθηκαν στην ομάδα ελέγχου).

Τα ευρήματά τους αποκάλυψαν ότι:

  • Η ακρόαση χαλαρωτικών λέξεων συσχετίστηκε με μείωση της καρδιακής δραστηριότητας, που σημαίνει βαθύτερο ύπνο
  • Αντιθέτως, οι ουδέτερες λέξεις δεν είχαν συγκρίσιμο αποτέλεσμα

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν δείκτες τόσο της καρδιακής όσο και της εγκεφαλικής δραστηριότητας για να κατανοήσουν τη συμβολή τους στη ρύθμιση του ύπνου μέσω ακουστικών πληροφοριών. Παλαιότερα, πιστευόταν ότι η καρδιακή δραστηριότητα επηρεάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα πράγματα όταν είναι ξύπνιοι. Ωστόσο, αυτή η μελέτη έδειξε ότι παίζει ρόλο και στη διαμόρφωση της αντίληψης του ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τον ύπνο επικεντρώνεται στον εγκέφαλο και σπάνια ερευνά τη σωματική δραστηριότητα”, είπε ο δρ. Schmidt.

“Υποθέσαμε, ότι ο εγκέφαλος και το σώμα συνδέονται ακόμη και όταν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε πλήρως, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Οι πληροφορίες του εγκεφάλου και του σώματος πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πλήρη κατανόηση του τρόπου σκέψης και αντίδρασης στο περιβάλλον μας”, εξήγησε με τη σειρά της η δρ. Δρ Δεμερτζή.

“Μοιραστήκαμε ελεύθερα τη μεθοδολογία μας, ακολουθώντας τις αρχές της Ανοιχτής Επιστήμης, ελπίζοντας, ότι τα εργαλεία που βοήθησαν στην ανακάλυψη αυτή, θα εμπνεύσουν άλλους ερευνητές να μελετήσουν τον ρόλο, που παίζει η καρδιά σε άλλες λειτουργίες του ύπνου”, πρόσθεσε ο δρ. Koroma.

healthview.gr