Ξέρεις γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους;

Η εικόνα γνωστή και λατρεμένη. Ένας σκύλος σε κοιτάζει μέσα στα μάτια, με το κεφάλι γερμένο στο πλάι. Από background στην οθόνη του υπολογιστή μέχρι τατουάζ το κάνεις εύκολα. Και πιο εύκολα ακόμα, συγχωρείς οποιαδήποτε σκανδαλιά έκανε μέσα στη μέρα. Ξέρεις όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτή η κίνηση που ίσως κρύβει πολλά;

Δεν είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια για το θέμα. Πολύ περισσότερες είναι οι ανυπόστατες θεωρίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, στις οποίες θα διαβάσεις για σκυλιά που δεν ακούν καλά και γέρνουν το κεφάλι για να βρεθούν σε καλύτερη θέση, μπας και. Για απάτη των σκυλιών που έχουν καταλάβει πόσο αξιολάτρευτα τα βρίσκουμε όταν κάνουν έτσι και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν. Το συνδικαλιστικό τους όργανο θα έχει βγάλει ανακοίνωση μάλλον. Σε κάθε περίπτωση, ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα, υπήρχε κάτι που να στέκει σαν αιτία.

Ο Andrea Sommese, ερευνητής συμπεριφοράς ζώων στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, μαζί με την ομάδα του, έκαναν μια έρευνα για ‘’χαρισματικούς’’ σκύλους, αυτούς που μπορούν πιο εύκολα να μάθουν κάποιες λέξεις. Ενώ τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να απομνημονεύσουν μέχρι 2 παιχνίδια και να μπορούν να τα επιλέγουν όταν ακούν το όνομά τους, εκείνα τα πιο προικισμένα, που στην έρευνα ήταν όλα Border Colley, έφταναν με άνεση τα 10. Ανάμεσά τους και αυτό που ξεχώρισε, ο Whisky, που έφερε στους ερευνητές τα 54 από τα 59 παιχνίδια που είχε μάθει να αναγνωρίζει.

 

Εκεί όμως η ερευνητική ομάδα έκανε μια άλλη παρατήρηση. Αυτά τα 7 σκυλιά είχαν κάτι άλλο κοινό. Την κλίση του κεφαλιού. Το μοτίβο ήταν πολύ συνεπές για να είναι καθαρή σύμπτωση, οπότε αποφάσισαν να μην αφήσουν αυτό το εύρημα εκτός έρευνας, αλλά να του δώσουν μεγαλύτερο βάρος, μιας και στη βιβλιογραφία δεν υπήρχε κάτι αξιοπρόσεκτο πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασαν στο Animal Cognition, μετά από δεκάδες δοκιμές, τα χαρισματικά σκυλιά έγερναν το κεφάλι στο 43% των περιπτώσεων, την ώρα που τα υπόλοιπα δεν πέρασαν το 2%. Επίσης, η κίνηση ήταν πάντα στην ίδια πλευρά ασχέτως του που βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης τους, όπως ακριβώς και η προτίμηση τον ανθρώπων σε δεξί και αριστερό χέρι.

Όλα τα σκυλιά ήταν εξοικειωμένα με τις λέξεις που ακούγονταν στην έρευνα, άλλωστε κράτησε κάποιους μήνες. Μόνο όμως τα 7 χαρισματικά, που είχαν καταφέρει να συνδυάσουν με εικόνα τη λέξη που άκουγαν, επέδειξαν σταθερή συμπεριφορά κλίσης του κεφαλιού. Κάτι που αποδεικνύει πως αυτό δε θα μπορούσε να είναι απλό σημάδι εξοικείωσης με ήχους, μιας και θα το έβλεπαν και στα υπόλοιπα 33. Αντ’ αυτού, η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με τη νοητική επεξεργασία – ένα σημάδι υψηλής προσοχής ή συγκέντρωσης στα προικισμένα σκυλιά. Τα σκυλιά μπορεί να διασταυρώνουν την εντολή με τις οπτικές αναμνήσεις των παιχνιδιών, για παράδειγμα.

Ο Sommese ελπίζει να δώσει συνέχεια σε αυτή τη μελέτη, ανακαλύπτοντας ποια είδη ήχων θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια σημασία και στα μη χαρισματικά σκυλιά, για να τους προκαλέσουν την ίδια συμπεριφορά. Μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων θα πρέπει να είναι μείνουν με την εικόνα πως όταν το σκυλάκι τους γέρνει το κεφάλι του, δεν ανήκει στην κατηγορία των χαρισματικών, απλά μάλλον απορεί για το τι ακριβώς κάνουν οι ίδιοι εκείνη την ώρα.

klik.gr